Preliminarni podaci o rastu cena

Inflacija u Nemačkoj i Španiji blago pala u novembru

EUVesti

30.11.2022 11:34 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u Nemačkoj i Španiji blago pala u novembru Inflacija u Nemačkoj i Španiji blago pala u novembru
Inflacija u Nemačkoj blago je pala u novembru, ali je ostala blizu rekordno visokog nivoa, prema preliminarnim procenama Saveznog zavoda za statistiku. Iako su... Inflacija u Nemačkoj i Španiji blago pala u novembru

Inflacija u Nemačkoj blago je pala u novembru, ali je ostala blizu rekordno visokog nivoa, prema preliminarnim procenama Saveznog zavoda za statistiku. Iako su pritisci na troškove u najvećoj evropskoj ekonomiji smanjeni, malo je verovatno da će to promeniti planove Evropske centralne banke (ECB) da podiže visinu kamatne stope.

Potrošačke cene u Nemačkoj, usklađene u poređenju sa drugim zemljama evrozone, porasle su u novembru za 11,3 odsto na godišnjem nivou, prenosi Reuters. Podaci iz oktobra pokazali su da je inflacija bila 11,6 odsto na godišnjem nivou, što je najviše od 1996. godine, od kada se podaci upoređuju.

U odnosu na oktobar cene su uglavnom ostale nepromenjene, navodi Savezni zavod za statistiku, dok su analitičari prognozirali rast od 0,1 odsto u novembru. Cene energenata u novembru neznatno su pale, ali su i dalje za 38,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a hrana je za 21 odsto skuplja nego u novembru 2021. godine.

Poverenje potrošača se stabilizovalo zahvaljujući najavljenoj jednokratnoj pomoći domaćinstvima za plaćanje računa za električnu energiju u decembru i planiranim ograničenju cena gasa i struje, pokazao je prošlonedeljni izveštaj instituta GfK, prenosi Mina.

Guverner nemačke centralne banke Joakim Nagel (Joachim Nagel) upozorio je da će inflacija u Nemačkoj verovatno ostati visoka i tokom iduće godine, procenjujući da će u proseku iznositi oko sedam odsto.

Niža inflacija u Nemačkoj, kao i u Španiji, verovatno će se odraziti na novembarske podatke o inflaciji u evrozoni koji će biti objavljeni kasnije u sredu. Prema oceni ekonomista u anketi koju je sprovela agencija Reuters, očekuje se da će se ona smanjiti na 10,4 odsto u odnosu na rekordnih 10,6 odsto u oktobru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...