Finansijske probleme ima oko 300.000 firmi

Nemačka očekuje talas stečajeva zbog inflacije i cena energenata

EUVesti

16.11.2022 09:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Nemačka očekuje talas stečajeva zbog inflacije i cena energenata Nemačka očekuje talas stečajeva zbog inflacije i cena energenata
Ove i iduće godine u Nemačkoj će se povećati broj kompanija u stečaju, prvenstveno zbog rasta cena energenata, vruće inflacije i problema sa lancima... Nemačka očekuje talas stečajeva zbog inflacije i cena energenata

Ove i iduće godine u Nemačkoj će se povećati broj kompanija u stečaju, prvenstveno zbog rasta cena energenata, vruće inflacije i problema sa lancima snabdevanja, navodi revizorska agencija Crif.

Sada prema podacima istraživanja 300.000 domaćih firmi ima finansijskih problema.

U novembru je u Nemačkoj u stečaj otišlo 15,6 odsto kompanija više nego u martu, piše Seebiz.

„Preskupi troškovi energije, poremećaji u lancima snabdevanja i inflacija uzrokuju probleme mnogim kompanijama“, rekao je upravnik nemačke filijale firme Crif Frenk Šlajn (Frenk Schlein). On je dodao da su teškoće nastale zbog slabije domaće potrošnje, ali i zbog rasta cena i inflacije.

Agencija prognozira da će broj bankrota preduzeća u Nemačkoj ove godine biti 3,6 odsto veći nego 2021. godine.

Sudija, čekić, dokumenta i vaga tas
Foto: Pexels.com

„Sada računamo da će 2022. godine 14.500 firmi biti nesolventno, dok će u idućoj godini taj broj porasti na 17.000“, rekao je Šlajn.

Prošle godine su, prema službenim podacima, zabeležena 13.993 stečaja, najmanje od stupanja na snagu sadašnjeg propisa 1999. godine.

Međutim, to je zbog posebnih pandemijskih propisa, odnosno gledanja kroz prste firmama koje bi u normalnim okolnostima propale zbog nelikvidnosti ili prezaduženosti.

Uobičajene okolnosti ponovo su stupile na snagu 1. maja prošle godine, a do početka ove godine izuzete su bile samo kompanije koje su pretrpele štetu u poplavama u leto 2021. godine.

  • TATJANA

    17.11.2022 #1 Author

    Pa kad neće da menjaju spoljnu politiku

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.11.2022 #2 Author

    Ako je u Nemackoj ovakvasituacija,kako tek nase firme uopste i rade…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...