Nacionalizacija imovine ruske gasne kompanije

Berlin i Varšava preuzimaju podružnice Gazproma

EUInfrastrukturaVesti

15.11.2022 12:21 Autor: Vladimir Jokanović 0

Berlin i Varšava preuzimaju podružnice Gazproma Berlin i Varšava preuzimaju podružnice Gazproma
Nemačka je najavila nacionalizaciju bivše podružnice ruskog Gazproma, nekadašnji Gazprom Germania, a sada SEFE, u okviru preduzimanja mera za obezbeđivanje svojih energetskih potreba i... Berlin i Varšava preuzimaju podružnice Gazproma

Nemačka je najavila nacionalizaciju bivše podružnice ruskog Gazproma, nekadašnji Gazprom Germania, a sada SEFE, u okviru preduzimanja mera za obezbeđivanje svojih energetskih potreba i prekida oslanjanja na rusko snabdevanje.

Odluka je doneta nakon što je Evropska komisija odobrila podružnici ruske kompanije u Nemačkoj 225,6 miliona evra pomoći, čime je otvoren put za nacionalizaciju, prenosi Deutsche Welle. Nemačka vlada tvrdi da je taj potez neophodan da bi se zaštitila njena energetska bezbednost usred tekućeg rata u Ukrajini.

Berlin je stavio kompaniju pod svoju efektivnu kontrolu još u aprilu, ostavljajući nejasnim pitanje vlasništva, zbog čega su poslovni partneri i banke oklevali da obnove i započnu poslovne odnose sa SEFE.

„Ova situacija ugrozila je nastavak poslovanja SEFE, a time i snabdevanje gasom“, saopštilo je u ponedeljak nemačko savezno Ministarstvo za ekonomska pitanja i klimatske mere. Ruski Gazprom, sada nemačka državna imovina, praktično je izgubio svoje akcije u kompaniji, navelo je Ministarstvo.

Poljska je u ponedeljak na sličan način najavila da će preuzeti ruski udeo od 48 odsto u Europolgazu, koji poseduje poljski deo gasovoda Jamal-Evropa. Gasovod dužine 4.107 kilometara povezuje ruska polja prirodnog gasa na poluostrvu Jamal u zapadnom Sibiru sa Poljskom i Nemačkom.

Poljsko Ministarstvo razvoja saopštilo je da je taj potez usmeren na osiguranje bezbednosti ključne poljske infrastrukture, prenosi AFP. Varšava je u aprilu sankcionisala 50 ruskih pojedinaca i kompanija, uključujući Gazprom, zbog napada Rusije na Ukrajinu. Rusija je u međuvremenu prekinula isporuke gasa Poljskoj nakon što je ona odbila da plaća gas u rubljama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...