italija, moldavija, finska, holandija...

Evropske zemlje u sve većem problemu zbog prekida isporuke gasa od Gazproma

BiznisEUVesti

4.10.2022 18:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Evropske zemlje u sve većem problemu zbog prekida isporuke gasa od Gazproma Evropske zemlje u sve većem problemu zbog prekida isporuke gasa od Gazproma
Broj evropskih zemalja koje se suočavaju sa prekidom isporuke gasa od ruskog Gazproma raste svakim danom, a zima se približava. Dok Evropa zbog rata... Evropske zemlje u sve većem problemu zbog prekida isporuke gasa od Gazproma

Broj evropskih zemalja koje se suočavaju sa prekidom isporuke gasa od ruskog Gazproma raste svakim danom, a zima se približava.

Dok Evropa zbog rata dovodi Rusiju u ekonomski tešku situaciju sa širokim spektrom sankcija, kontranapadi Kremlja produbljuju energetsku krizu u zapadnim zemljama, piše Anadolu Agency.

Nedavno je Gazprom saopštio da je obustavio isporuku prirodnog gasa Italiji, sa kojom je pre izbijanja rata imao blisku saradnju u oblasti energetike.

Najveća italijanska naftna kompanija Eni saopštila je da je isporuka za oktobar zaustavljena, dodajući da će u narednim danima biti razjašnjeno da li će se dotok gasa nastaviti ili ne.

Gazprom je u saopštenju naveo da su isporuke gasa Moldaviji smanjene za skoro 30 odsto. Okrivljujući Moldaviju za kršenje svojih obaveza u ugovorima o prirodnom gasu, Gazprom je upozorio da bi, ako se ova situacija nastavi, mogao potpuno zaustaviti isporuke prirodnog gasa ovoj zemlji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 23. marta naložio vladi, centralnoj banci i Gazpromu da do 31. marta pređu na rublje za plaćanje isporuke gasa „neprijateljskim zemljama“.

Putin je rekao da više nema razloga da se nastavi sa upotrebom dolara i evra nakon što su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija sankcionisale rusku državu. Krajem aprila Gazprom je prekinuo dotok gasa u Poljsku i Bugarsku zbog odbijanja da plate račune u rubljama.

Gazprom je takođe obustavio isporuke nekim energetskim kompanijama koje snabdevaju Finsku, Holandiju, Dansku, Letoniju i Nemačku, na osnovu toga što se nisu pridržavale sistema plaćanja u rubljama.

Tagovi
EVRO GAS RUSIJA
  • Jovana24

    4.10.2022 #1 Author

    pa eto, kad je sve politika

    Odgovori

  • Jovana24

    4.10.2022 #2 Author

    …u medjuvremenu obican narod pati zbog pogresnih lidera i ciste politike.

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.10.2022 #3 Author

    Sva solidarnost ih sada skupo kosta…

    Odgovori

  • TATJANA

    5.10.2022 #4 Author

    Jako loša situacija

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    5.10.2022 #5 Author

    Zato Amerika koja je to sve smislila nije, dolar sve jači u odnosu na ostale valute.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...