ECB će u decembru ponovo podići kamatne stope

Inflacija u evrozoni koči ličnu potrošnju

EU

25.11.2022 12:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u evrozoni koči ličnu potrošnju Inflacija u evrozoni koči ličnu potrošnju
Visoka inflacija u evrozoni koči ličnu potrošnju, a cene će verovatno još neko vreme snažno rasti, upozorio je guverner nemačke centralne banke Joakim Nagel... Inflacija u evrozoni koči ličnu potrošnju

Visoka inflacija u evrozoni koči ličnu potrošnju, a cene će verovatno još neko vreme snažno rasti, upozorio je guverner nemačke centralne banke Joakim Nagel (Joachim Nagel).

Nagel je izjavio da bi voleo da veruje i da se nada da će videti poboljšanje kada su brojke povezane sa inflacijom u pitanju.

„Međutim, podaci pokazuju da će stopa inflacije ostati visoka još neko vreme“, izjavio je on.

Cene nafte pale su prošle nedelje, a rast proizvođačkih cena u Nemačkoj je u oktobru smanjen, sa stopom rasta od 34,5 odsto, nakon skoka od 45,8 odsto u septembru i avgustu.

To je podstaklo nade da će inflacija možda popuštati, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Nagel je naveo da će stopa inflacije u Nemačkoj verovatno ostati visoka i naredne godine, ocenjujući da će u proseku „verovatno biti oko sedam odsto“.

„Visoka inflacija je težak teret za čitavu evrozonu“, rekao je Nagel.

On je dodao i da će Evropska centralna banka (ECB) u decembru ponovo podići kamatne stope kako bi u srednjem roku inflaciju svela na planiranih dva odsto.

Član izvršnog odbora Bundesbanke Johanes Birman (Johannes Beerman) posebno je naglasio da imaju dovoljno novca u slučaju da dođe do nestanka struje i drugih potencijalnih kriza koje bi mogle biti uzrokovane nestašicom energije.

„Gotovine ima dovoljno za pet dana“, dodao je Birman ističući da Bundesbanka ne očekuje nestašicu struje u velikim delovima zemlje.

Njegova izjava usledila je nakon medijskih izveštaja da nemačke finansijske vlasti pripremaju krizne planove u slučaju produžene nestašice struje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...