Indeks poslovne klime u novembru porastao za skoro dva poena

Poboljšano raspoloženje u nemačkoj ekonomiji

EUPoslovanjeU fokusu

25.11.2022 10:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poboljšano raspoloženje u nemačkoj ekonomiji Poboljšano raspoloženje u nemačkoj ekonomiji
Raspoloženje u nemačkoj ekonomiji neočekivano se poboljšalo u novembru, što sugeriše da bi recesija mogla biti blaža od očekivane. „Indeks poslovne klime za novembar... Poboljšano raspoloženje u nemačkoj ekonomiji

Raspoloženje u nemačkoj ekonomiji neočekivano se poboljšalo u novembru, što sugeriše da bi recesija mogla biti blaža od očekivane.

„Indeks poslovne klime za novembar poboljšan je u odnosu na oktobar za 1,8 poena, na 86,3 boda“, objavio je ekonomski institut Ifo, koji svakog meseca ispituje oko 9.000 domaćih kompanija.

U međuvremenu, u oktobru je barometar raspoloženja počeo da raste, nakon četiri uzastopna meseca pada, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Ekonomisti su ranije najavljivali da će poslovna klima biti bolja u novembru, ali su očekivali da će indeks dostići 85 poena.

Ifo je najuticajniji ekonomski institut u Njemačkoj, a barometar je najvažniji pokazatelj raspoloženja i očekivanja u privredi. Upitnik ovog instituta uključuje procenu trenutnog stanja, očekivanja za naredni period, ali i sporadične teme.

Barometar je u toku posljednjih meseci beležio pad zbog velike inflacije i stalnih problema u lancima snabdevanja.

„Kompanije su manje zadovoljne trenutnim poslovanjem, ali pesimizam u vezi sa narednim mesecima je znatno oslabio“, rekao je predsednik instituta Klemens Fust (Clemens Fuest).

On je ocenio da to znači da bi recesija mogla biti manje duboka nego što se očekivalo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...