Očekivanja posebno negativna u sektoru maloprodaje

Poslovna klima u Nemačkoj u oktobru stabilizovana

EUU fokusu

26.10.2022 09:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Poslovna klima u Nemačkoj u oktobru stabilizovana Poslovna klima u Nemačkoj u oktobru stabilizovana
Poslovna klima u Nemačkoj stabilizovala se u oktobru, skrenuvši pažnju sa negativnih ocena aktuelnog poslovanja, pokazalo je istraživanje Ifo instituta za ekonomska istraživanja. Indeks... Poslovna klima u Nemačkoj u oktobru stabilizovana

Poslovna klima u Nemačkoj stabilizovala se u oktobru, skrenuvši pažnju sa negativnih ocena aktuelnog poslovanja, pokazalo je istraživanje Ifo instituta za ekonomska istraživanja.

Indeks poslovne klime Ifo instituta bio je u oktobru gotovo nepromenjen u odnosu na revidiranu vrednost u septembru i iznosio je 84,3 boda.

Indeks očekivanja blago je porastao sa 75,3 na 75,6 bodova, prvi put od maja, prenosi agencija Mina.

„Očekivanja su se popravila, ali kompanije i dalje brinu za mesece koji predstoje. Nemačka privreda se suočava se s teškom zimom“, rekao je predsednik instituta Ifo Klemens Fust (Clemens Fuest).

Indeks koji meri ocenu aktuelnog poslovanja pao je za 0,4 indeksna boda, na 74,1 bod.

Industrija prognozira da će predstojeći meseci biti teški, ali nešto bolje ocenjuje aktuelnu situaciju. Kako se navodi, knjige porudžbina su pune, ali stiže sve manje novih.

Prognoze uslužnog sektora su manje pesimistične, ali se lošije ocenjuje njihovo aktuelno poslovanje.

Zbog visoke inflacije i poskupljenja energije, koji su smanjili kupovnu moć građana, očekivanja su posebno negativna kada je u pitanju maloprodaja.

Anketa Ifo instituta, u kojoj je učestvovalo oko 9.000 rukovodilaca, potvrđuje rezultate istraživanja instituta ZEW, koje je takođe pokazalo blaži pesimizam među ulagačima zbog najavljenih ograničenja cena gasa i struje.

U Vladi Nemačke očekuju da će najveća evropska ekonomija, zbog energetske krize, inflacije i problema u lancima nabavke, u narednoj godini beležiti pad aktivnosti 0,4 odsto.

Procene u vezi sa bruto domaćim proizvodom (BDP) u trećem tromesečju očekuju se krajem ove nedelje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...