francuska i nemačka pokušavaju da ublaže novonastale probleme

Evropa pokušava da upravlja energetskom krizom uoči zime

EU

25.10.2022 18:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Evropa pokušava da upravlja energetskom krizom uoči zime Evropa pokušava da upravlja energetskom krizom uoči zime
U dve rafinerije francuske naftne kompanije TotalEnergies štrajkovi su nastavljeni u ponedeljak, a pogođena mesta su Fejzin (regija Auvernja-Rona-Alpi) i Gonfrevil-l’Oršeu (regija Normandija), prenosi... Evropa pokušava da upravlja energetskom krizom uoči zime

U dve rafinerije francuske naftne kompanije TotalEnergies štrajkovi su nastavljeni u ponedeljak, a pogođena mesta su Fejzin (regija Auvernja-Rona-Alpi) i Gonfrevil-l’Oršeu (regija Normandija), prenosi u utorak Anadolu Agency.

Štrajkovi su doveli do poteškoća u snabdevanju sa jednom ili više vrsta goriva na pojedinim benzinskim stanicama. Radnici u depou Fejzin trebalo je u ponedeljak da glasaju o tome da li će da produže štrajk.

Na lokaciji Gonfreville-l’Orcher, štrajk je već produžen do 27. oktobra „osim ako nas menadžment ne kontaktira pre toga“, saopštio je sindikat CGT.

U međuvremenu, francuski ministar saobraćaja Kleman Bon (Clement Beaune) rekao je da se situacija na mnogim benzinskim stanicama u Francuskoj popušta.

Prema Beauneu, samo deset odsto benzinskih stanica i dalje se suočava sa poteškoćama u snabdevanju. Prethodnih dana i nedelja je u nekim slučajevima bilo više od 30 odsto.

Moguće otpuštanje radnika u nemačkim preduzećima

Posledice energetske krize za nemačka preduzeća mogle bi da budu ozbiljne, pri čemu 25 odsto anketiranih kompanija kaže da bi na povećanje troškova energije mogle reagovati otpuštanjem radnika, a 90 odsto njih je reklo da će verovatno reagovati podizanjem cena, a neke već primenjuju takve odluke.

Nalazi istraživanja Fondacije za porodična preduzeća, koju je u septembru sproveo minhenski Institut za ekonomska istraživanja Ifo, zasnovani su na ukupno 1.060 kompanija, od kojih su većina porodična.

U prethodnom istraživanju koje je fondacija sprovela u aprilu, samo 14 odsto anketiranih kompanija reklo je da planira otpuštanje. Prema poslednjem istraživanju, 13 odsto kompanija sada takođe očekuje da će zaustaviti proizvodnju, u aprilu je taj broj iznosio šest odsto.

Prema studiji, kompanije su nezadovoljne kriznim upravljanjem politike, pozivajući na subvencije za privatna ulaganja u energetsku efikasnost ili obnovljive izvore energije.

  • SUNCOKRET

    25.10.2022 #1 Author

    Nemačkoj se tek sprema haos, tako je to kada su američki vazali i kada im nije prioritet interes nemačkog naroda.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    25.10.2022 #2 Author

    Šta mi ovde na Balkanu da kažemo onda

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.10.2022 #3 Author

    Ekonomija pred totalnim kolapsom,kakva ce resenja drzava doneti,videcemo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...