ekspoze mandatarke u skupštini srbije

Brnabić: Energetika prioritet nove Vlade Srbije

InfrastrukturaSrbija

25.10.2022 14:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Brnabić: Energetika prioritet nove Vlade Srbije Brnabić: Energetika prioritet nove Vlade Srbije
Na Drugoj posebnoj sednici Skupštine Srbije mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić iznela je svoj ekspoze. U obraćanju narodnim poslanicima i predloženim ministrima... Brnabić: Energetika prioritet nove Vlade Srbije

Na Drugoj posebnoj sednici Skupštine Srbije mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić iznela je svoj ekspoze. U obraćanju narodnim poslanicima i predloženim ministrima ona je rekla da je pandemija iscrpela sve velike ekonomske zemlje, ali da smo iz nje mogli da izvučemo dobre pouke.

„Uprkos izazovima nastavili smo sa privlačenjem investicija, i uprkos teškoj situaciji, ove godine očekujemo isti ili viši priliv stranih investitora“, kazala je Brnabić.

Ona je dodala i da je tokom mandata prethodne vlade započet veliki broj projekata vezanih za infrastrukturu, kao i da je završena još jedna deonica auto-puta Miloš Veliki, a kao jedan od najvećih poduhvata navela je prvu brzu prugu od Beograda do Novog Sada.

Rat u Ukrajini doneo je i nove probleme, pa je Brnabić istakla da će fokus i prioritet nove vlade biti energetika, kao i da će svu snagu i energiju uložiti u ovu oblast.

„U energetici smo nakon decenija stagnacije krenuli da menjamo stvari, završavamo izgradnju bloka B3 u Kostolcu, gasne interkonekcije do Bugarske koja će nas spojiti sa Grčkom, izgradnju hidroelektrane u BiH, hidroelektrane Bistrica, i planira se izgradnja naftovoda“, rekla je Brnabić naglašavajući da se Srbija ne sme osloniti samo na jednog partnera, i da će se najviše oslanjati na sebe.

Mandatarka za sastav nove vlade je podsetila da se planira ulaganje 12 milijardi evra u oblast energetike u narednoj godini, i dodala da će Srbija u najkraćem mogućem roku krenuti sa izgradnjom naftovoda ka Mađarskoj, što će biti jedan od prioritetnih projekata buduće vlade.

Brnabić je rekla da očekuje i da će ove godine BDP ići preko 60 milijardi evra i da je digitalizacija dala neverovatne rezultate.

„Izvoz našeg IKT sektora dao je ogromne rezultate, a ove godine očekujemo da će preći 2,6 milijardi evra“, rekla je mandatarka.

Ana Brnabić je istakla da će Srbija nastaviti svoj evropski put, jer, kako je rekla, Srbija pripada porodici evropskih naroda i zemalja.

„Preko 65 odsto stranih investicija u Srbiji su investicije iz zemalja članica Evropske unije. Preko 70 odsto našeg izvoza se plasira u EU. Uz podršku EU gradimo mnoge infrastrukturne projekte i realizujemo javna ulaganja u škole, bolnice, gerontološke centre i slično. Čitav naš region može biti dugoročno stabilan, bolje povezan i prosperitetan, samo kao deo šire evropske porodice. Evropskoj uniji se može svakako mnogo zameriti, ali ona je najuspešniji mirovni projekat čitavog čovečanstva i, strateški, naša krajnja destinacija jeste u Uniji“, kazala je Brnabić i dodala da su tokom mandata prethodne vlade prihvatili novu metodologiju za pregovore sa EU.

  • SUNCOKRET

    27.10.2022 #1 Author

    Dobra je ideja o građenju gasovoda ka Madkarskoj jer su nam sde mađari pokazali kao prijatelji ili bolje reći imamo iste interese.

    Odgovori

  • GOCA BG

    27.10.2022 #2 Author

    Sve je u dogovoru zbog zajednickih interesa…

    Odgovori

  • VERA

    28.10.2022 #3 Author

    Toliki je prioritet da se smrzavamo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...