potreban kompromis dve političke strane

Nemačka reforma socijalne pomoći (ipak) dobija zeleno svetlo

EUVesti

22.11.2022 16:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemačka reforma socijalne pomoći (ipak) dobija zeleno svetlo Nemačka reforma socijalne pomoći (ipak) dobija zeleno svetlo
Nemačka vladajuća koalicija i opozicioni demohrišćani su posle višednevnog natezanja u parlamentu došli do dogovora za deblokadu reforme socijalne pomoći. Obe strane su izborile... Nemačka reforma socijalne pomoći (ipak) dobija zeleno svetlo

Nemačka vladajuća koalicija i opozicioni demohrišćani su posle višednevnog natezanja u parlamentu došli do dogovora za deblokadu reforme socijalne pomoći.

Obe strane su izborile ustupke, javila je agencija DPA pozivajući se na svoje izvore. Vladin predlog reforme je prošle nedelje prošao Bundestag glasovima trostrane koalicije kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz), ali je pao u Bundesratu, domu pokrajina nemačkog parlamenta u kom raspored snaga ne reflektuje ishod saveznih parlamentarnih izbora.

Tako Šolc u Bundesratu, čiji sastav određu pokrajinski izbori, mora da obezbedi i podršku konzervativaca iz demohrišćanske Unije CDU/CSU za usvajanje zakona. To u prvom pokušaju nije uspeo.

Nakon što je Bundesrat blokirao paket reformi sistema socijalne pomoći, predlog je otišao pred odbor za posredovanje parlamenta, a pregvarači su bili pod pritiskom da brzo reše razlike.

Naime, da stupi na snagu 1. januara, zakon mora biti usvojen do kraja novembra, a to znači da dobije zeleno svetlo u oba doma saveznog parlamenta.

Kako piše DPA, detalji kompromisa za sada nisu poznati. Prema predlogu koji nije prošao, biže promenjeni obračun i odobravanje raznih vidova državne pomoći, na primer nezaposlenima.

Vladajuća koalicija svoj predlog reklamira kao pravičniji prema onima sa slabijim primanjima.

Konzervativni demohrišćani su paket stopirali zbog namere vlade da ublaži uslove nezaposlenima za nastavak primanja pomoći.

Tražili su smanjivanje pomoći nezaposlenima koji odbijaju poslove koje im nudi biro za zapošljavanje. Zahtevali su i da vrednost lične imovine primaoca više utiče na visinu državne pomoći.

  • GOCA BG

    22.11.2022 #1 Author

    Dok se obe strane ne usaglase opet trpe sami gradjani…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...