Potpisan najdugoročniji ugovor u gasnoj industriji

Sporazum o izvozu TPG iz Katara u Kinu na 27 godina

Svet

21.11.2022 15:10 Autor: Vladimir Jokanović 2

Sporazum o izvozu TPG iz Katara u Kinu na 27 godina Sporazum o izvozu TPG iz Katara u Kinu na 27 godina
Katar je u ponedeljak objavio da je sa Kinom sklopio sporazum na 27 godina o snabdevanju prirodnim gasom, navodeći da je reč o najdugoročnijem... Sporazum o izvozu TPG iz Katara u Kinu na 27 godina

Katar je u ponedeljak objavio da je sa Kinom sklopio sporazum na 27 godina o snabdevanju prirodnim gasom, navodeći da je reč o najdugoročnijem ugovoru ikada u tom sektoru. Evropske zemlje koje tragaju za alternativom isporukama ruskog gasa nisu uspele da postignu sporazum sa Katarom.

Javna kompanija Qatar Energy isporučiće kineskoj naftnoj korporaciji Sinopek četiri miliona tona tečnog prirodnog gasa (TPG) godišnje iz svog novog projekta North Field, saopštio je katarski ministar energetike i prvi čovek katarske kompanije Saad Šerid al Kabi, prenosi Reuters. On je istakao da je reč o najdugoročnijem ugovoru u industriji TPG.

Kina, Japan i Južna Koreja predstavljaju glavno tržište za gas za Katar, sa kojim su pregovarale i evropske zemlje od kada je počeo rat u Ukrajini. Međutim, pregovori sa Evropljanima bili su teški, a Nemačka i druge zemlje nisu htele da potpišu tako dugoročne ugovore kao što su to učinile azijske zemlje, prenosi Beta.

Istovremeno, Al Kabi je istakao da su dugoročni ugovori važni i za kupca i prodavca. North Field je deo najvećeg gasnog polja u svetu, koje Katar deli sa Iranom. Iran svoj deo naziva Južni Pars.

Qatar Energy je ranije ove godine potpisao pet ugovora za svoj deo polja, nameravajući da poveća kapacitet proizvodnje sa 77 na 126 miliona tona godišnje do 2027. godine.

  • Jovana24

    21.11.2022 #1 Author

    Bas dugorocan ugovor.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.11.2022 #2 Author

    Ovakav ugovor jos niko do sada nije sklopio,27 godina moze samo Kina i da dobije…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...