vodeća ekonomija EU jedan od najvažnijih partnera za investicije

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke premašila šest milijardi evra za devet meseci

EUPoslovanjeSrbijaVesti

21.11.2022 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke premašila šest milijardi evra za devet meseci Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke premašila šest milijardi evra za devet meseci
Za prvih devet meseci 2022. godine spoljnotrgovinska razmena Srbije sa Nemačkom premašila je šest milijardi evra. Iz Srbije je u Nemačku izvezeno robe u... Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke premašila šest milijardi evra za devet meseci

Za prvih devet meseci 2022. godine spoljnotrgovinska razmena Srbije sa Nemačkom premašila je šest milijardi evra.

Iz Srbije je u Nemačku izvezeno robe u vrednosti od 2,8 milijardi evra, što je rast od 40 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, rekao je danas ministar privrede Srbije Rade Basta.

On je posle sastanka s ambasadorkom Nemačke u Beogradu Anke Konrad istakao da je Nemačka najznačajniji trgovinski partner Srbije, jedan od najvažnijih investitora i najveći donator, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Ukazao je na „odličnu saradnju“ sa vodećom Nemačkom razvojnom bankom KfW i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Basta je poručio da je na putu Srbije ka EU ključna podrška Nemačke, imajući u vidu da je punopravno članstvo u EU jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Istakao je da će njegov prioritet kao ministra biti dobrobit radnika, razvoj malih i srednjih preduzeća, i promocija preduzetništva.

Naglasio da je „njegova pažnja usmerena i na studente koji su važan segment našeg društva, a kojima treba omogućiti priliku da rade i stiču nova iskustva dok se školuju, tako ćemo dobiti najkvalitetniji kadar“.

Ambasadorka Konrad rekla je da je Srbija atraktivna za investitore i da će to iskoristiti „u punom kapacitetu“.

  • BIJUTI27

    21.11.2022 #1 Author

    Najznačajniji izvozni proizvodi Srbije u Nemačku su oduvek bila oprema za distribuciju električne energije; rotacione električne mašine, voće pripremljeno i proizvodi, šinska vozila i oprema dok od njih najviše uvozimo bakar, putničke automobile , lekove i, maš. za pojedine ind. gr…

    Odgovori

  • Jovana24

    21.11.2022 #2 Author

    bas super

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.11.2022 #3 Author

    Srbija je atraktivna zastrane investitore,zato sto dobijaju najbolje uslove kod nas…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    22.11.2022 #4 Author

    Kao i uvek uzimaju po njihovim uslovima našu robu. Njihovu nam takođe prodaju po njihovim, za nas ne baš povoljnim, uslovima

    Odgovori

  • Coka13

    23.11.2022 #5 Author

    Sasvim sigurno je u korist Nemačke. Oni od nas dobijaju najpovoljnije sirovine, dok mi uvozimo od njih najskuplje i tako se vrtimo u krug.

    Odgovori

  • BOJANA

    25.11.2022 #6 Author

    Kada bi mi tu imali veću ili bar istu korist…..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...