vodeća ekonomija EU jedan od najvažnijih partnera za investicije

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke premašila šest milijardi evra za devet meseci

EUPoslovanjeSrbijaVesti

21.11.2022 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke premašila šest milijardi evra za devet meseci Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke premašila šest milijardi evra za devet meseci
Za prvih devet meseci 2022. godine spoljnotrgovinska razmena Srbije sa Nemačkom premašila je šest milijardi evra. Iz Srbije je u Nemačku izvezeno robe u... Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke premašila šest milijardi evra za devet meseci

Za prvih devet meseci 2022. godine spoljnotrgovinska razmena Srbije sa Nemačkom premašila je šest milijardi evra.

Iz Srbije je u Nemačku izvezeno robe u vrednosti od 2,8 milijardi evra, što je rast od 40 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, rekao je danas ministar privrede Srbije Rade Basta.

On je posle sastanka s ambasadorkom Nemačke u Beogradu Anke Konrad istakao da je Nemačka najznačajniji trgovinski partner Srbije, jedan od najvažnijih investitora i najveći donator, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Ukazao je na „odličnu saradnju“ sa vodećom Nemačkom razvojnom bankom KfW i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Basta je poručio da je na putu Srbije ka EU ključna podrška Nemačke, imajući u vidu da je punopravno članstvo u EU jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Istakao je da će njegov prioritet kao ministra biti dobrobit radnika, razvoj malih i srednjih preduzeća, i promocija preduzetništva.

Naglasio da je „njegova pažnja usmerena i na studente koji su važan segment našeg društva, a kojima treba omogućiti priliku da rade i stiču nova iskustva dok se školuju, tako ćemo dobiti najkvalitetniji kadar“.

Ambasadorka Konrad rekla je da je Srbija atraktivna za investitore i da će to iskoristiti „u punom kapacitetu“.

 • BIJUTI27

  21.11.2022 #1 Author

  Najznačajniji izvozni proizvodi Srbije u Nemačku su oduvek bila oprema za distribuciju električne energije; rotacione električne mašine, voće pripremljeno i proizvodi, šinska vozila i oprema dok od njih najviše uvozimo bakar, putničke automobile , lekove i, maš. za pojedine ind. gr…

  Odgovori

 • Jovana24

  21.11.2022 #2 Author

  bas super

  Odgovori

 • GOCA BG

  21.11.2022 #3 Author

  Srbija je atraktivna zastrane investitore,zato sto dobijaju najbolje uslove kod nas…

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  22.11.2022 #4 Author

  Kao i uvek uzimaju po njihovim uslovima našu robu. Njihovu nam takođe prodaju po njihovim, za nas ne baš povoljnim, uslovima

  Odgovori

 • Coka13

  23.11.2022 #5 Author

  Sasvim sigurno je u korist Nemačke. Oni od nas dobijaju najpovoljnije sirovine, dok mi uvozimo od njih najskuplje i tako se vrtimo u krug.

  Odgovori

 • BOJANA

  25.11.2022 #6 Author

  Kada bi mi tu imali veću ili bar istu korist…..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...