popust za račune domaćinstava i preduzeća stupa na snagu u martu

Šolc: Nemačka je spremna za kriznu zimu

SvetVesti

23.11.2022 15:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Šolc: Nemačka je spremna za kriznu zimu Šolc: Nemačka je spremna za kriznu zimu
Nemačka energetsku krizu drži „pod kontrolom,“ izjavio je kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz). Zemlja je dobro pripremljena za zimu, rekao je u kancelar u... Šolc: Nemačka je spremna za kriznu zimu

Nemačka energetsku krizu drži „pod kontrolom,“ izjavio je kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz). Zemlja je dobro pripremljena za zimu, rekao je u kancelar u Bundestagu, na raspravi o budžetu za narednu godinu.

Energetska bezbednost Nemačke je „dobro“ zagarantovana – Šolc se osvrnuo na puna skladišta gasa, terminale za tečni gas, nove ugovore o snabdevanju, ponovno pokretanje elektrana na ugalj i nastavak rada pojedinih nuklearnih elektrana.

Vlada je, prema rečima kancelara, „hrabro promenila pravac.“ Širom zemlje, preduzeća i domaćinstva štede energiju. „Ovo će ostati veoma važno, posebno u pogledu naredne godine i zime 2023. godine“, prenela je njegove reči agencija DPA.

Kancelar je dodao da vlada ne može potpuno da subvencioniše rast cena energije. „Ali možemo da ih svedemo na podnošljiv nivo.“ Istakao je da će biti smanjen porez na promet gasa i centralnog grejanja, kao i decembarska jednokratna naplata za kupce gasa i toplotne energije.

Pored toga, sada su uspostavljeni okvirni uslovi za smanjenje cena gasa, toplotne i električne energije za privatna domaćinstva i preduzeća. Popust će stupiti na snagu 1. marta, ali će se primeniti retroaktivno i na januar i februar.

Šolc je rekao da je ispravno to što će vlada isplatiti veliku sumu od 200 milijardi evra pomoći privredi i građanima. Cilj je da se spreče strukturni lomovi, stečajevi kompanija zbog cena energije i gubitak stotina hiljada radnih mesta.

„Naša zemlja ima snage da savlada ovu krizu i da iz nje izađe jača“, zaključio je Šolc.

 • TATJANA

  23.11.2022 #1 Author

  Nemačka je spremna na sve

  Odgovori

 • BIJUTI27

  23.11.2022 #2 Author

  A, ko ce da plati razliku u ceni izmedju skupog LNG-a i jeftinog ruskog gasa.
  O tome herr Solc ne sme da prica, jer se boji da ce „pucanstvo“ da se pobuni i krene na ulicu… 😀

  Odgovori

 • GOCA BG

  23.11.2022 #3 Author

  Bice im teska zima,ali sa svim olaksicama koja drzava daje,bice mnogo lakse…

  Odgovori

 • BOJANA

  25.11.2022 #4 Author

  Biće teška zima verovatno za sve.

  Odgovori

 • LEKI

  26.11.2022 #5 Author

  Uprkos svim problemima,ne brinem se za Nemacku ,oni se uvek docekaju na noge

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...