najavljene štednja umesto potrebnih ulaganja u transport, digitalizaciju i socijalne programe

Nemački sindikati kritikuju predlog budžeta

EUU fokusu

5.7.2023 12:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemački sindikati kritikuju predlog budžeta Nemački sindikati kritikuju predlog budžeta
Savez nemačkih sindikata (DGB) je kao „kočnicu budućnosti“ kritikovao nacrt restriktivnog budžeta za 2024. godinu koji bi vlada trebalo danas da usvoji. “Srezan budžet... Nemački sindikati kritikuju predlog budžeta

Savez nemačkih sindikata (DGB) je kao „kočnicu budućnosti“ kritikovao nacrt restriktivnog budžeta za 2024. godinu koji bi vlada trebalo danas da usvoji.

“Srezan budžet je u suštini nepotreban, tendencionalno antisocijalan i štetan po privredu“, rekao je član uprave DGB Štefan Kercel (Stefan Körzell) za agenciju DPA. Vlada budžetskim rezovima šalje pogrešan signal i direktno hladi domaću tražnju i privredu, što je „kontraproduktivno pod sadašnjim okolnostima ekonomske neizvesnosti,“ dodao je Kercel.

DGB predlaže veću potrošnju i „masivna ulaganja“ u transport, infrastrukturu i digitalizaciju, odnosno suprotno od štednje kakvu je najavilo ministarstvo finansija.

„Kina i SAD ulažu stotine milijardi u budućnost. Ako Nemačka sada prikoči, izgubiće trku na dugu stazu,“ upozorio je Kercel.

Nemačka vlada namerava da usvoji nacrt budžeta koji potrošnju smanjuje na 445,7 milijardi evra, sa 476,3 milijardi iz 2023.

„Kočnica javnog zaduživanja je kočnica budućnosti,“ ocenio je Kercel, uz primedbu da ona ne bi trebalo da bude prepreka „smislenim i neophodnim“ investicijama.

Ministarstvo finansija je početkom nedelje najavilo kraj krizne potrošnje i povratak budžetske discipline, odnosno reaktiviranje zakonom utemeljene kočnice javnog zaduživanja.

Prioriteti potrošnje će u narednim godinama biti odbrana, digitalizacija i zaštita klime, dok drugi portfelji, na primer socijalno staranje, moraju da računaju na rezove.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...