Nakon 320 godina, najstariji list na svetu biće samo u online formi

„Wiener Zeitung” odštampao svoje poslednje dnevno izdanje

Lifestyle

3.7.2023 11:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

„Wiener Zeitung” odštampao svoje poslednje dnevno izdanje „Wiener Zeitung” odštampao svoje poslednje dnevno izdanje
Najstariji list na svetu „Wiener Zeitung” odštampao je svoje poslednje dnevno izdanje. „Bečke novine” se više neće štampati i prelaze na online izdanje, nakon... „Wiener Zeitung” odštampao svoje poslednje dnevno izdanje

Najstariji list na svetu „Wiener Zeitung” odštampao je svoje poslednje dnevno izdanje. „Bečke novine” se više neće štampati i prelaze na online izdanje, nakon što je nedavna promena zakona učinila da više ne bude profitabilan kao štampani proizvod, piše londonski „Guardian”

Zakon, koji je u aprilu usvojila austrijska koaliciona vlada, ukinuo je zakonsku obavezu da kompanije plaćaju za objavljivanje javnih saopštenja u štampanom izdanju svojih novina, čime je „Wiener Zeitung” ukinut kao službeni list, prenosi sajt RTS-a.

Ova promena je dovela do gubitka prihoda izdavača od procenjenih 18 miliona evra i primorala je list da zatvori 63 radna mesta, uključujući smanjenje uredničkog osoblja sa sa 55-oro na svega 20-oro zaposlenih.

„Wiener Zeitung” će nastaviti da izlazi u online formatu i gaji nadu da će imati svoje mesečno štampano izdanje, iako je taj plan navodno još u povoju.

Novine, koje su u vlasništvu austrijske vlade, ali su uređivački nezavisne, počele su da izlaze avgusta 1703. godine i ispratile su 10 careva i 12 predsednika.

U svom prvom izdanju „Wiener Zeitung” je obećao da će pružiti direktan prikaz vesti „bez ikakvog govorništva ili poetskog sjaja“.

Foto: Freepik.com

Godine 1768. list je izveštavao o koncertu na kojem je nastupio „posebno talentovan“ dvanaestogodišnji dečak, u pitanju je bio Volfgang Amadeus Mocart (Wolfgang Amadeus Mozart).

Kada je Austrija poražena u Prvom svetskom ratu, list je objavio posebno izdanje sa pismom o abdikaciji poslednjeg habzburškog cara Karla V.

U svom poslednjem dnevnom štampanom izdanju je objavio uvodnik u kome za sve okrivljuje novi vladin zakon i dodaje:

„Ovo su olujna vremena za kvalitetno novinarstvo…Na sve više platformi, ozbiljan sadržaj se bori za pažnju sa lažnim vesti, video-snimcima o mačkama i teorijama zavere.“

U aprilu je tiraž lista bio samo 20.000 radnim danima, iako se vikendom ovaj broj udvostručavao.

Arnold Švarceneger (Arnold Schwarzenegger) bio je jedan od poslednjih intervjuisanih, zajedno sa bivšim austrijskim kancelarima Francom Vranickim (Franz Vranicki) i Volfgangom Šiselom (Wolfgang Schiessel).

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova (Vera Jourova) rekla je austrijskoj novinskoj agenciji APA da „nije zadovoljna situacijom“ u listu.

„Mislim da je igrao dobru ulogu u informisanju ljudi tokom godina“, dodala je ona.

Tokom tri veka štampanja, te novine su imale samo jednu prinudnu pauzu. Nakon što je Austrija priključena Hitlerovoj Nemačkoj, list su zatvorili nacisti 1939. godine. Tokom 1945. godine, dok je Austrija još bila pod okupacijom saveznika, ponovo je počeo da se štampa.

Trenutno je najstariji preživeli list na svetu nemačka publikacija „Hildesheimer Allgemeine Zeitung“, koji je prvi put izašao 1705. godine.

 • SHALIMAR

  3.7.2023 #1 Author

  Steta,novine su novine,nikada online ne moze da zameni list papira..

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.