očekuju se pozitivni efekti novog zakona o radnoj snazi iz inostranstva

Nemačkim ugostiteljima nedostaje više od 65.000 radnika

EUU fokusu

21.7.2023 14:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Nemačkim ugostiteljima nedostaje više od 65.000 radnika Nemačkim ugostiteljima nedostaje više od 65.000 radnika
Nemačkim restoranima i hotelima trenutno fali više od 65.000 zaposlenih, saopštilo je udruženje ugostitelja Dehoga. Nedostatak zaposlenih, prema istraživanjima koja se rade mesečno, je... Nemačkim ugostiteljima nedostaje više od 65.000 radnika

Nemačkim restoranima i hotelima trenutno fali više od 65.000 zaposlenih, saopštilo je udruženje ugostitelja Dehoga. Nedostatak zaposlenih, prema istraživanjima koja se rade mesečno, je stalna boljka branše, rekli su u udruženju za DPA.

„Savezna agencija za rad prijavila je 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljstvu za jun. Međutim, pretpostavljamo da je stvarna potražnja najmanje dvostruko veća, jer mnoge firme više ne prijavljuju svoja slobodna radna mesta“, rekla je Sandra Varden (Sandra Warden), stručnjak za tržište rada iz Dehoge.

Varden je ukazala na brojke iz juna 2019. kada je prijavljeno skoro 40.000 slobodnih radnih mesta. „A kao što znamo, problem se od tada pogoršao (u jeku pandemije),“ rekla je.

„Posebno sada, u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesovanja za turističke destinacije, potreba i dalje raste,“ rekla je ona.

U međuvremenu, gastronomski biznis nosio se sa situacijom kako je umeo. „Ima objekata koji su zbog manjka zaposlenih prinuđeni da skrate svoje radno vreme, zatvore određenim danima ili ograniče ponudu u jelovniku.“ Neki restorani su počeli više da uvode samoposluživanje.

Dehoga se nada da će se brzo osetiti efekti zakona o stručnoj radnoj snazi iz inostranstva i da će izbeglice moći lakše da se zapošljavaju.

Pored toga, udruženje je pozvalo na kampanju za obuku iz višestrukih veština i da se praktične profesije i veštine više cene.

  • SHALIMAR

    21.7.2023 #1 Author

    Eto prilika nasima za posao…

    Odgovori

  • Vale

    23.7.2023 #2 Author

    Svi koji mogu ce otici u Nemacku da rade

    Odgovori

  • KIMCHI

    23.7.2023 #3 Author

    Pa ce uvoziti migrante mozda

    Odgovori

  • LJUBOMIR

    23.7.2023 #4 Author

    Uvek fali ugostitelja, najteže je sa ljudima..

    Odgovori

  • BLIZANAC

    23.7.2023 #5 Author

    Nemackoj nedostaju radnici iz svih branši

    Odgovori

  • ZVONČICA

    23.7.2023 #6 Author

    Za Srbiju me to ne iznenadjuje uopste,ali ali za Nemacku neocekivano

    Odgovori

  • MODESTY

    26.7.2023 #7 Author

    To je najmanji problem,vecina iz jugoistočne Evrope jedva čeka tamo da radi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...