Iduće nedelje rasprava u bundestagu

Nemačku vladu zbog milijardi evra deficita čeka još budžetskog natezanja

EUU fokusu

26.1.2024 14:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Nemačku vladu zbog milijardi evra deficita čeka još budžetskog natezanja Nemačku vladu zbog milijardi evra deficita čeka još budžetskog natezanja
Ovogodišnji budžet, usvojen pod pritiskom zbog otvaranja neočekivanog deficita pred samo zaključenje, konačno iduće nedelje izlazi pred Bundestag. Vlada, međutim, već zuri u manjak... Nemačku vladu zbog milijardi evra deficita čeka još budžetskog natezanja

Ovogodišnji budžet, usvojen pod pritiskom zbog otvaranja neočekivanog deficita pred samo zaključenje, konačno iduće nedelje izlazi pred Bundestag. Vlada, međutim, već zuri u manjak sa kojim će se suočiti u planu javnih finansija za 2025.

Jedna portparolka Ministarstva finansija je u petak rekla da će vlada morati da pregovara o pet milijardi evra manjka u budžetu. Uz „dalja opterećenja, pretpostavljamo da će se razgovarati o deficitu izraženom niskim dvocifrenim brojem u milijardama evra”, prenela je agencija DPA.

Preciznija procena za sada nije moguća, jer to zavisi od raznih parametara i svežih analiza, uključujući važne promenljive faktore poput stope privrednog rasta i kamata, dodala je portparolka.

Poslovni dnevnik Handelsblatt je, pozivajući se na izvore iz krugova vlade, prethodno naveo da će vlada u budžetu za 2025. morati da “zatisne rupe od ukupno 13 milijardi evra”.

Praktično zaključen nacrt budžeta za ovu godinu u novembru je oborio Ustavni sud, presudom da vlada ne sme da prenameni novac iz kriznog pandemijskog fonda koji je popunila zaduživanjem.

Osim što je budžet morala da sužava nedeljama mučnih pregovora, vladajuća koalicija socijaldemokrata, Zelenih i liberala je ostala kratka i u nekim vanbudžetskim fondovima, poput onog za klimatsku tranziciju društva.

Ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner) je u pregovorima odbacio predloge novog zaduživanja za popunjavanje rupa i sredinom januara ponovio da će se držati kursa finansijske konsolidacije. „Ubuduće ćemo morati više da se trudimo pri finansijskim manevrima,“ rekao je tada, ali ostaje da se vidi šta će to značiti u praksi.

  • ZVONČICA

    26.1.2024 #1 Author

    Ne brinem se ja za Nemce,jaki su oni,a sta cemo mi da radimo pitanje je.

    Odgovori

  • MAXMAD

    27.1.2024 #2 Author

    Mnogo puta su Nemcima u istoriji predviđali krah ali nikada se nije desio.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    28.1.2024 #3 Author

    Kod ni malo nije sjajno,ali verujem da ce se za par godina kod njih sve stabilizovati…

    Odgovori

  • zoi

    28.1.2024 #4 Author

    Nemacka ce lako da stane na noge opet, kao i uvek

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...