zarada, lokacija i fleksibilno radno vreme najbitniji faktori

Nemci sve više spremni da menjaju zaposlenje

AnalizaEUU fokusu

29.1.2024 13:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Nemci sve više spremni da menjaju zaposlenje Nemci sve više spremni da menjaju zaposlenje
Zaposleni u Nemačkoj ne strahuju od eventualnog otkaza, a mnogi su spremni da promene poslodavca, pokazuje najnovije istraživanje. U anketi koju je institut Forsa... Nemci sve više spremni da menjaju zaposlenje

Zaposleni u Nemačkoj ne strahuju od eventualnog otkaza, a mnogi su spremni da promene poslodavca, pokazuje najnovije istraživanje.

U anketi koju je institut Forsa obavio za mrežu za zapošljavanje Xing, 37 odsto ispitanika je reklo da je spremno na promenu posla, isto koliko i 2023. godine, prenela je agencija DPA.

Redovno godišnje istraživanje ukazuje i da 94 odsto zaposlenih u Nemačkoj ne strahuje od gubitka posla, kao i da dvoje od troje želi dugoročan, siguran posao.

Studija ukazuje nešto veći strah od otkaza među mladima, koji su istovremeno otvoreniji prema ideji promene posla – na to je, naime, spreman svaki drugi zaposleni starosti 18-29 godina.

Stanje se od prošle godine promenilo kada je u pitanju pol, i danas je na promenu spremno 36 odsto muškaraca i 37 odsto žena, naspram 40 i 35 odsto iz 2023.

„Rezultat ukazuje da su poslodavci ti koji moraju da vode računa o zaposlenima, ako žele da ih zadrže,“ ocenio je direktor Singa Tomas Kindler (Thomas Kindler). Pritom, ne radi se samo o plati, nego preduzeća moraju da prihvate „kulturu uvažavanja“, dodao je.

Među onima koji su za promenu posla, 73 odsto je reklo da je najvažniji uslov zarada, 65 odsto posao bira prema lokaciji, a fleksibilno radno vreme traži njih 64 odsto. Kod onih koji žele da ostanu gde su, dugoročna stabilnost je primarna za 75 odsto, pristojna uprava za 69 i fleksibilno radno vreme za 59 odsto.

Xing svoju studiju uz prateću anketu objavljuje od 2012. godine, a u poslednjoj je anketirano 3.200 punoletnih zaposlenih.

  • Emilija

    29.1.2024 #1 Author

    I treba tako

    Odgovori

  • SUNCE

    29.1.2024 #2 Author

    Eeee,kultura uvazavanja zaposlenih ne postoji u privatnom sektoru u Srbiji.Sumnjam da postoji i u drzavnom sektoru s obzirom na partijske vlastodrzce.

    Odgovori

  • Sindi

    30.1.2024 #3 Author

    Pametno, treba biti spreman na promenu uvek

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...