Investitori odustali

Niko nije dostavio obavezujuću ponudu za prodaju udela Sberbanke u Fortenovi

EU

13.6.2023 10:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Niko nije dostavio obavezujuću ponudu za prodaju udela Sberbanke u Fortenovi Niko nije dostavio obavezujuću ponudu za prodaju udela Sberbanke u Fortenovi
Niko od potencijalno zainteresovanih investitora koji bi mogli da otkupe udeo Sberbanke, odnosno kompanije SBK Art, u Fortenovi nije dostavio obavezujuću ponudu da to... Niko nije dostavio obavezujuću ponudu za prodaju udela Sberbanke u Fortenovi

Niko od potencijalno zainteresovanih investitora koji bi mogli da otkupe udeo Sberbanke, odnosno kompanije SBK Art, u Fortenovi nije dostavio obavezujuću ponudu da to i učini.

Razlog su bila dva neuspela pokušaja Sberbanke da proda svoj udeo u Fortenova grupi, uz sankcionisano suvlasništvo u kompaniji koje je onemogućilo pristup međunarodnim bankama i finansijskim tržištima radi refinansiranja obveznice koja dospeva u septembru 2023. godine, piše Večernji list.

Kao glavni razlog zašto su zainteresovani investitori odustali navodi se to što je vlasništvo sankcionisano, odnosno privremeno zamrznuto, zbog agresije Rusije na Ukrajinu, ali i zbog veze Sberbanke i kompanije SBK Art i „šeika“ Saifa Alketbija.

Neke od stranaka su navele i da Fortenova grupa ima izuzetne operativne rezultate i da bi bili zainteresovani da se ponovo uključe u razgovore kada se sankcionisana suvlasnička situacija reši.

Preliminarni nerevidirani rezultati za 2022. godinu obuhvataju ukupne prihode više od 5,2 milijarde evra, MSFI-16 operativni profit veći od 470 miliona evra i korigovani operativni profit veći od 300 miliona evra, neto dug od 1,1 milijardu evra, koeficijent neto duga i prilagođeni operativni profit od 3,5 puta i likvidnost na računima preko 280 miliona evra.

Sankcionisani suvlasnici pokrenuli su još jedan slučaj protiv Fortenove na sudu u Amsterdamu, pošto su depoziti Fortenove u Holandiji, a posebno žele da zaustave sastanak nosilaca depozitnih potvrda zakazan za 15. jun ove godine sa dnevnim redom imenovanja Fabrisa Peruška da bude direktor DuchCo i određenim tehničkim izmenama u dokumentima Fortenova grupe STAK koje odražavaju prelazak Hrvatske sa kune na evro.

U prethodnom slučaju, kada je SBK Art pokušao da uradi isto, sud u Amsterdamu je odbio da im odobri, pošto je neposredno pre toga promenjen holandski zakon, odnosno tumačenje sankcija EU, prema kome je pravo glasa nematerijalni privredni resurs i samim tim sankcionisan od organa i lica se ne može koristiti,.

  • MARA

    14.6.2023 #1 Author

    Dostaviće neko uskoro sigurno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...