Planiran rok dospeća šest godina

NLB razmatra izdavanje prioritetnih obveznica vrednih 500 miliona evra

BankeBerzaEU

21.5.2024 13:10 Autor: Milica Rilak 0

NLB razmatra izdavanje prioritetnih obveznica vrednih 500 miliona evra NLB razmatra izdavanje prioritetnih obveznica vrednih 500 miliona evra
Slovenačka Nova Ljubljanska banka (NLB) saopštila je da je ovlastila BNP Paribas, BofA Securities Europe SA, Morgan Stanley Europe SE i UniCredit Bank GmbH... NLB razmatra izdavanje prioritetnih obveznica vrednih 500 miliona evra

Slovenačka Nova Ljubljanska banka (NLB) saopštila je da je ovlastila BNP Paribas, BofA Securities Europe SA, Morgan Stanley Europe SE i UniCredit Bank GmbH da organizuju seriju sastanaka pre potencijalnog izdavanja prioritetnih obveznica.

Razmatra se, kako je navedeno, emisija obveznica vrednosti 500 miliona evra sa rokom dospeća od šest godina i koje se mogu opozvati nakon pet godina.

„Te obveznice će se računati u minimalne zahteve za sopstvenim sredstvima i kvalifikovanim obavezama (MREL) i biće ponuđene odgovarajućim kupcima i profesionalnim klijentima van Sjedinjenih Američkih Država“, stoji u saopštenju NLB-a.

Podsetimo da je državni sekretar Saša Stevanović prošle nedelje na godišnjoj konferenciji Udruženja finansijskih direktora Srbije istakao da se unapređenje domaćeg tržišta kapitala planira kroz nove finansijske proizvode.

Tako je za 2024. i 2025. godinu planiran Program korporativnih obveznica, inicijalnih javnih ponuda, emitovanje MREL obveznica i aktivnosti Akcionarskog fonda„, rekao je Stevanović i dodao da već postoji najava dve banke da će emitovati MREL obveznice do kraja godine.

MREL je, prema podacima Narodne banke Srbije, minimalni zahtev za kapitalom i podobnim obavezama (eng. minimum requirement for own funds and eligible liabilities – MREL) za banku, odnosno bankarsku grupu, koji ima za cilj da obezbedi dovoljan kapacitet za pokriće gubitaka i eventualnu dokapitalizaciju te banke, odnosno bankarske grupe nakon restrukturiranja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...