Više je razloga za entuzijazam kupaca

Akcije NLB skočile 35 odsto u poslednja četiri meseca

BankeBerzaEUNovacRegion

12.2.2024 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcije NLB skočile 35 odsto u poslednja četiri meseca Akcije NLB skočile 35 odsto u poslednja četiri meseca
Akcije Nove Ljubljanske banke nastavljaju da rastu na Ljubljanskoj berzi. U poslednja četiri meseca akcije NLB su skočile 35 odsto. Koji su razlozi za... Akcije NLB skočile 35 odsto u poslednja četiri meseca

Akcije Nove Ljubljanske banke nastavljaju da rastu na Ljubljanskoj berzi. U poslednja četiri meseca akcije NLB su skočile 35 odsto.

Koji su razlozi za takav entuzijazam kupaca?

„NLB ima ogromnu depozitnu bazu, oko 20 milijardi evra, zajedno sa depozitima rezidenata i kompanija. NLB plaća veoma niske kamate na ove depozite, ali sa druge strane može da ‘parkira’ višak rezervi kod ECB-a preko noći po kamatnoj stopi od četiri odsto koja donosi odlične prinose.To je idealna pozicija za banku.Treba dodati da je u periodu niskih kamata NLB uradila mnogo na optimizaciji poslovanja, digitalizaciji, uslugama i dr. Već pomenuta visoka kamatna marža sada utiče na visoku profitabilnost“, rekao je Vid Pajič, direktor analize Triglav Sklada, na vebinaru Ljubljanske berze, piše Seebiz.

Đivo Pulitika, fond menadžer InterCapital Asset Managementa (kompanije koja ostvaruje 30 odsto prometa na Ljubljanskoj berzi), dodaje da su prošle godine najviše porasle akcije prve kotacije (NLB, Luka Koper i Sava Re). Tržište je, kaže on, i dalje pozitivno ocenjeno.

„One nude dobru priliku za svakoga ko investira na dugi rok. Ove akcije, takođe, imaju visok prinos od dividendi. Ako se plašite veće volatilnosti, možete biti sigurni da su dividende stabilne ili da se povećavaju svake godine. Tu bih dodao i akcije Krke. Moj lični izbor su Krka i NLB“, kaže Pulitika.

Međutim, likvidnost je i dalje niska. Prošle godine prosečan dnevni promet dostigao je 1,34 miliona evra. Ponovo su najtrgovanije akcije Krke sa 128 miliona, koje su činile 40 odsto prometa svih akcija. Godinu dana ranije Krka je imala promet od 190 miliona evra.

„Likvidnost je i dalje jedan od većih problema Ljubljanske berze, što utiče i na procenu vrednosti, koja je povoljna jer investitori dobijaju popust za nisku likvidnost. Nizak promet tera i špekulate koji teško izlaze iz ulaganja. Ljubljanska berza inače pokušava da koriguje likvidnost, država bi mogla više. Slovenačke akcije su više nego pogodne za penzijsku štednju, država bi mogla da uvede određene podsticaje koji bi pomogli da se poveća likvidnost“, rekao je Vid Pajič, koji je prokomentarisao i planirane poteze centralne banke.

„Ekonomije su u dobrom stanju, potrošači su bar na istom nivou kao i pre korone, tako da centralne banke imaju dovoljan alibi da ne snižavaju kamate. Predsedavajući Feda Džerom Pauel (Jerome Powell), takođe, naglašava da želi da vidi inflaciju ispod cilja od dva procenta. Naš centralni scenario je stoga da bi Fed mogao da počne da smanjuje kamatne stope tek u drugoj polovini godine, a ECB kasnije“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...