Sve članice doprinele dobrom rezultatu

NLB Grupa u prvom kvartalu povećala neto dobit za 17 odsto

RegionVesti

9.5.2024 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NLB Grupa u prvom kvartalu povećala neto dobit za 17 odsto NLB Grupa u prvom kvartalu povećala neto dobit za 17 odsto
NLB Grupa je u prvom kvartalu povećala neto dobit za 17 odsto na 140 miliona evra. Neto prihod od kamata povećan je za 30... NLB Grupa u prvom kvartalu povećala neto dobit za 17 odsto

NLB Grupa je u prvom kvartalu povećala neto dobit za 17 odsto na 140 miliona evra. Neto prihod od kamata povećan je za 30 odsto na godišnjem nivou, a nekamatni za pet odsto, navodi se u objavljenom kvartalnom izveštaju.

Sve banke članice grupe pozitivno su doprinele rezultatu. Najveći doprinos dala je NLB u iznosu od 62,5 miliona evra, a zatim NLB Komercijalna banka Beograd sa 36,6 miliona evra. Doprinos NLB je veći u odnosu na prethodnu godinu uglavnom zbog većeg neto prihoda od kamata, piše Seebiz.

Osim toga, zainteresovane strane koje redovno prate uslove poslovanja i tržišta ne treba da čude što je NLB Grupa početkom godine, zbog razvoja globalnih makroekonomskih trendova, povećala izglede za redovne prihode za 2024. godinu za približno 100 miliona evra.

Povećanje procene prihoda, zajedno sa odgovornošću za troškove, omogućava preciznije predviđanje udela troškova u neto prihodima. Banka tako očekuje da će tzv. indikator CIR u 2024. i 2025. godini biti oko 45 odsto, što je značajno poboljšanje u odnosu na prethodne smernice.

Ovakvi učinci su prvenstveno rezultat razvoja portfolia, uglavnom u segmentu stanovništva, a delimično su neutralisani uspešnom naplatom otpisanih potraživanja zbog povoljnog ambijenta za postupanje sa lošim kreditima, napisali su.

U odnosu na kraj 2023. godine depozitna baza grupacije smanjena je za jedan odsto zbog smanjenja depozita privrede i države, posebno izraženog u NLB-u, koja je u prvom kvartalu zabeležila pad od osam odsto. Generalno, primetan je pad depozita u celom slovenačkom bankarskom sistemu.

Pad je zabeležen i u privredi i stanju banaka u jugoistočnoj Evropi, uz smanjenje depozitne baze u svim bankama članicama, osim NLB banke Banja Luka. Depoziti stanovništva u NLB-u ostali su stabilni na kraju 2023. godine i na njih je uticalo izdavanje prve nacionalne javne obveznice. Pored toga, preferencije klijenata su se prebacile na profitabilnije finansijske proizvode kao što su zajednički fondovi i bankarsko osiguranje, što je dovelo do usporavanja rasta depozita.

Više kamatne stope na oročene depozite uslovile su visok rast obima oročenih depozita u prvom kvartalu godine prelaskom sa depozita po viđenju na oročene depozite. Učešće oročenih i štednih računa u ukupnim depozitima stanovništva postepeno se povećavalo na 49 odsto do kraja marta, dok je na kraju prošle godine iznosilo 44 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.