Projekat koji povećava energetske veze dve evropske zemlje

Odobren sporazum o postavljanju podmorskog električnog kabla između Španije i Francuske

EUInfrastrukturaInvesticijeU fokusu

3.3.2023 10:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Odobren sporazum o postavljanju podmorskog električnog kabla između Španije i Francuske Odobren sporazum o postavljanju podmorskog električnog kabla između Španije i Francuske
Francuska i Španija postigle su značajan napredak u vezi sa izgradnjom podmorske električne veze koja bi povezivala špansku severnu i francusku zapadnu obalu. Španski... Odobren sporazum o postavljanju podmorskog električnog kabla između Španije i Francuske

Francuska i Španija postigle su značajan napredak u vezi sa izgradnjom podmorske električne veze koja bi povezivala špansku severnu i francusku zapadnu obalu.

Španski CNMC, firma za kontrolu konkurencije na tržištu, i francuski energetski regulator CRE odobrili su novi sporazum o podeli troškova između dve zemlje za projekt koji je prvi put pokrenut 2017. godine, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Kabl dugačak 400 kilometara, koji se proteže od severne obale Španije do zapadne obale Francuske kroz Biskajski zaliv, sada se procenjuje na ukupnu cenu od oko 2,85 milijardi evra, u odnosu na početnu procenu od 1,75 milijardi, rekli su iz CNMC i dodali da će Evropska unija učestvovati s najmanje 578 miliona evra za troškove izgradnje.

Nakon smanjenja pomoći EU, raspodela troškova biće 54 odsto za Španiju i 46 odsto za Francusku, a finansijski teret za Španiju nešto je manji od onoga što je dogovoreno 2017. godine.

Projekt će povećati kapacitet energetske veze između dve zemalje s 2,8 gigavata na pet, a očekuje se da će biti u upotrebi od 2028. godine, saopšteno je iz CRE.

  • TATJANA

    7.3.2023 #1 Author

    Ova investicija je veliki poduhvat za obe zemlje i od velikog znacaja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...