Vrhovni evropski sud protiv registracije spornog naziva

Pablo Eskobar ne može da bude brend u EU

EULifestyle

17.4.2024 12:47 Autor: Vladimir Jokanović 5

Pablo Eskobar ne može da bude brend u EU Pablo Eskobar ne može da bude brend u EU
Vrhovni sud Evropske unije odlučio je da ime preminulog kolumbijskog narko-bosa Pabla Eskobara (Pablo Escobar) ne može da bude registrovano u EU kao zaštitni... Pablo Eskobar ne može da bude brend u EU

Vrhovni sud Evropske unije odlučio je da ime preminulog kolumbijskog narko-bosa Pabla Eskobara (Pablo Escobar) ne može da bude registrovano u EU kao zaštitni znak.

Odluka je doneta nakon što je kompanija Escobar Inc, koju je njegov brat osnovao u Portoriku (SAD) podnela zahtev 2021. godine Evropskom zavodu za intelektualnu svojinu (EUIPO) za registraciju imena Pabla Eskobara kao zaštitnog znaka za robu i usluge u EU.

EUIPO je odbio zahtev jer je smatrao da je znak suprotan „prihvaćenim moralnim principima“. U sredu je Opšti sud potvrdio tu odluku, navodeći da bi zaštitni znak bio povezan „sa trgovinom drogom i narko-terorizmom i sa zločinima i patnjom koji proizlaze iz toga“. Na sudsku odluku može se uložiti žalba.


Sud je naveo da je EUIPO ispravno zaključio da bi se ime Pabla Eskobara povezivalo sa trgovinom drogom i narko-terorizmom, kao i sa patnjama koje iz toga proizilaze, a ne sa njegovim eventualnim dobrim delima u korist siromašnih u Kolumbiji.

Takođe, u odluci je navedeno da osnovno pravo Pabla Eskobara na pretpostavku nevinosti nije prekršeno, iako nikada nije bio krivično osuđen, on se u Španiji i širom sveta doživljava kao simbol organizovanog kriminala odgovornog za mnogo zločina. Eskobara je policija ubila 1993. godine u Medeljinu kada je imao 44 godine.

Pored ostalih teških zločina, Eskobar je bio osumnjičen za rušenje putničkog aviona kompanije Avianca 1989. godine. Avion je eksplodirao u letu, a stradalo je svih 107 osoba koje su se nalazile u njemu. Eskobarov politički protivnik koji je trebalo da bude u avionu zakasnio je na let i preživeo. Tom prilikom stradala su dvojica američkih državljana, nakon čega su se SAD direktno umešale u progon Eskobara.

  • LENA

    17.4.2024 #1 Author

    Nadam se da će pronaći neki drugi način da ostavi svoj trag, možda sa manje kontroverzi, ali sigurno ima puno toga da ponudi osim narko-biznisa. 😄

    Odgovori

  • Manja

    18.4.2024 #2 Author

    On je trag ostavio pa je ostavio…

    Odgovori

  • FILIP07

    20.4.2024 #4 Author

    Sto ne moze kad je u Evropi svaki drugi Pablo,to bi bilo najpopularnije u Evropi

    Odgovori

  • Lelica

    29.4.2024 #5 Author

    I ne treba

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...