Antimonopolska istraga Evropske komisije

Sud EU ponovo razmatra slučaj 13 milijardi evra poreza kompanije Apple

BiznisEU

9.11.2023 16:26 Autor: Vladimir Jokanović 0

Sud EU ponovo razmatra slučaj 13 milijardi evra poreza kompanije Apple Sud EU ponovo razmatra slučaj 13 milijardi evra poreza kompanije Apple
Tribunal Evropske unije napravio je pravne greške kada je presudio u korist kompanije Apple u vezi sa poreskim nalogom od 13 milijardi evra i... Sud EU ponovo razmatra slučaj 13 milijardi evra poreza kompanije Apple

Tribunal Evropske unije napravio je pravne greške kada je presudio u korist kompanije Apple u vezi sa poreskim nalogom od 13 milijardi evra i trebalo bi da ponovo razmotri slučaj, saopštio je u četvrtak najviši evropski sud.

Poreski spor protiv kompanije Apple bio je deo borbe protiv poslova između multinacionalnih kompanija i zemalja EU koje su regulatori procenili kao nepravednu državnu pomoć u istrazi koju je pokrenula komesarka EU za antimonopolska pitanja Margaret Vestager (Margrethe Vestager), prenosi Reuters.

Evropska komisija je u svojoj odluci iz 2016. godine navela da je Apple imao koristi od dve irske poreske presude, koje su veštački smanjile njegovo poresko opterećenje u 2014. godini. Opšti sud EU je 2020. godine podržao prigovor Apple-a, navodeći da regulatori nisu ispunili pravni standard da pokažu da je Apple uživao nepravednu prednost.

Glavni advokat u Sudu pravde EU ocenio je da bi zbog niza grešaka u primeni prava trebalo da bude poništena presuda Opšteg suda u Irskoj i da se slučaj treba vratiti nižem tribunalu. Sud EU će odluku u narednim mesecima, a Irska je ponovila da nije pružila nikakvu državnu pomoć kompaniji Apple.

Vestager trenutno istražuje holandski poreski aranžman sa kompanijom IKEA u slučaju iz 2017. godine, kao i poreske odluke kompanije Nike, takođe u Holandiji. Istraga je u toku i u vezi sa porezom finske kompanije za pakovanje hrane i pića Huhtamaki u Luksemburgu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...