Da li ćemo koristiti univerzalni kabl za sve uređaje

Sukob oko punjača između EU i kompanije Apple

EUHi-techLifestyleVesti

23.9.2021 19:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sukob oko punjača između EU i kompanije Apple Sukob oko punjača između EU i kompanije Apple
Evropska unija planira da uvede univerzalni punjač za mobilne telefone i tablete, sudeći prema danas predstavljenom predlogu Evropske komisije. USB-C konektor bi trebalo da... Sukob oko punjača između EU i kompanije Apple

Evropska unija planira da uvede univerzalni punjač za mobilne telefone i tablete, sudeći prema danas predstavljenom predlogu Evropske komisije.

USB-C konektor bi trebalo da postane standardizovan punjač za sve pametne telefone, tablete, kamere, prenosne zvučnike i ručne konzole za video igre, a punjači će se takođe prodavati odvojeno od elektronskih uređaja, prenosi agencija Reuters.

EU na ovome radi već duže od deset godina, a Evropska komisija naglašava ekološke koristi i 250 miliona evra godišnje uštede za korisnike.

Kako se ocenjuje u medijima, ovaj potez će verovatno više uticati na kompaniju Apple nego na njene rivale. Naime, korisnici različitih modela iPhone i pametnih telefona zasnovanih na Android operativnom sistemu dugo su se žalili na upotrebu međusobno nekompatibilnih punjača za svoje telefone. Prvi telefoni se pune pomoću tzv. lightning kabla, dok se uređaji sa operativnim sistemom Android pune preko USB-C konektora.

Komisija je, međutim, poručila da nema za cilj da našteti čuvenom američkom proizvođaču i da je ovakvu odluku donela jer kompanije nisu uspele da se dogovore o zajedničkom rešenju uprkos desetogodišnjim razgovorima tokom kojih je broj punjača za mobilne telefone smanjen na tri verzije sa prvobitnih 30.

Apple je, međutim, odbio ovaj predlog EK. „I dalje smo zabrinuti što stroge regulative koje propisuju samo jedan tip konektora guše inovacije, umesto da ih ohrabruju, što će zauzvrat naštetiti potrošačima u Evropi i širom sveta“, navodi se u saopštenju američke kompanije.

Predlogu je potrebno „zeleno svetlo“ zemalja i zakonodavaca EU, nakon čega će kompanije imati dve godine da prilagode svoje uređaje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...