Francuska zabranila prodaju modela iPhone 12

Apple negira da njihov mobilni telefon previše zrači

EUHi-techLifestyle

14.9.2023 11:13 Autor: Vladimir Jokanović 6

Apple negira da njihov mobilni telefon previše zrači Apple negira da njihov mobilni telefon previše zrači
Kompanija Apple negira tvrdnje francuskih regulatornih vlasti da njihov model mobilnog telefona iPhone 12 emituje radijaciju višu od dozvoljene, zbog čega je zabranjena njegova... Apple negira da njihov mobilni telefon previše zrači

Kompanija Apple negira tvrdnje francuskih regulatornih vlasti da njihov model mobilnog telefona iPhone 12 emituje radijaciju višu od dozvoljene, zbog čega je zabranjena njegova dalja prodaja u Francuskoj. Ta odluka mogla bi da dovede do zabrana i u drugim evropskim zemljama.

Nemački regulator mreže BNetzA saopštio je da bi mogao da pokrene sličan postupak i da je u bliskom kontaktu sa francuskim vlastima, dok je španska grupa potrošača OCU pozvala vlasti da zaustave prodaju telefona iPhone 12, prenosi Reuters.

Apple je saopštio da su za svoj iPhone 12, koji je lansiran u prodaju 2020. godine, dobili sertifikate više međunarodnih tela, čime je potvrđeno da je telefon usklađen sa globalnim standardima za zračenje. Američka kompanija takođe navodi da je dostavila nekoliko laboratorisjkih rezultata trećih strana koji dokazuju usklađenost telefona sa francuskim propisima.


U poslednje dve decenije naučnici su sproveli veliki broj studija kako bi procenili zdravstvene rizike koji proističu iz upotrebe mobilnih telefona. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, do sada nisu utvrđeni štetni efekti na zdravlje zbog korišćenja mobilnih telefona.

Francuska Nacionalna agencija za frekvencije (ANFR) naložila je kompaniji Apple da odmah zaustavi prodaju modela iPhone 12 u Francuskoj, nakon testova koji su pokazali da je merač brzine radiofrekventne energije koje telo apsorbuje iz uređaja registrovao veće vrednosti od dozvoljenih kada je telefon bio u džepu pantalona. Vrednosti su navodno u granicama normale kada se telefonom razgovara ili kada se nosi u jakni ili torbi.

ANFR je najavio da će poslati agente u Apple prodavnice i kod distributera da provere da li je obustavljena prodaja spornog modela. Nereagovanje na zabranu prodaju dovelo bi do opoziva svih iPhone 12 koji su već prodati, upozorila je francuska agencija.

ANFR proslediće svoje nalaze regulatorima u drugim državama članicama EU, a stručnjaci iz industrije očekuju da bi sličan postupak mogao biti pokrenut u Nemačkoj, kao i u drugim evropskim zemljama. Apple je prošle godine prihodovao u Evropi oko 95 milijardi dolara. Apple je u Evropi prodao oko 50 miliona iPhone telefona u 2022. godini.

  • SHALIMAR

    14.9.2023 #1 Author

    Mislim da ce na kraju ipak biti da su Francuzi u pravu…

    Odgovori

  • Kata

    15.9.2023 #2 Author

    Svakako ne možemo pobeći od zračenja,a svako zračenje je previše za nas

    Odgovori

  • MILIJANAC

    15.9.2023 #3 Author

    Ajde što zraci, nego što je poceo i misli da mi čita

    Odgovori

    • AJA

      16.9.2023 #4 Author

      Bas tako😂 pomislim nesto da izguglam, ukucam prvih par slova izadje cela recenica 😂😂😂

      Odgovori

  • colorida_cielo

    1.10.2023 #5 Author

    Džaba što zraci, šta ćeš kad se ne može bez telefona…

    Odgovori

  • Sindi

    6.10.2023 #6 Author

    On ne samo da ne zrači, on sve boljke leči! 🤣❤️‍🔥

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...