Uglavnom velika preduzeća nudila mogućnost rada na daljinu

Polovina kompanija u EU održavala sastanke online u 2022. godini

EUInfrastrukturaPoslovanje

13.6.2023 10:27 Autor: Julijana Vincan 7

Polovina kompanija u EU održavala sastanke online u 2022. godini Polovina kompanija u EU održavala sastanke online u 2022. godini
Pandemija korona virusa promenila je modele rada i navela mnoga preduzeća da se okrenu virtuelnim sastancima. Tako je u Evropskoj uniji čak polovina kompanija... Polovina kompanija u EU održavala sastanke online u 2022. godini

Pandemija korona virusa promenila je modele rada i navela mnoga preduzeća da se okrenu virtuelnim sastancima. Tako je u Evropskoj uniji čak polovina kompanija (50 odsto) sa 10 ili više zaposlenih tokom 2022. godine održavala poslovne sastanke putem interneta, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Procenat preduzeća koja su koristila ovu mogućnost značajno je varirao među državama članicama EU. Najveći udeo takvih firmi registrovan je u Švedskoj (79,4 odsto) i Finskoj (78,5 procenata), zatim Danskoj (78 odsto), Malti (68,3 procenata) i Irskoj (63,6 odsto).

Sa druge strane, najmanje kompanija održavalo je sastanke online u Bugarskoj (28,2 procenta), Mađarskoj (29,4 odsto), Rumuniji (31,2 procenta), Grčkoj (32,9 odsto) i Slovačkoj (35,2 procenta).

Izvor: Eurostat

Eurostat je takođe izmerio i kolika je tehnološka spremnost kompanija u EU da svojim zaposlenima omoguće „remote“ rad (na daljinu) dajući im daljinski pristup za tri vrste resursa – sistem elektronske pošte, dokumenta i poslovne aplikacije ili softver preduzeća.

Skoro šest od 10 preduzeća (57 odsto) sa 10 ili više zaposlenih ponudilo je u 2022. godini sve tri vrste pristupa svojim zaposlenima.

Kada je reč o veličini preduzeća, 91 procenat velikih kompanija (250 i više zaposlenih) ponudio je sve tri vrste daljinskog pristupa svojim zaposlenima. Takav pristup omogućilo je 77,2 odsto srednjih preduzeća (od 50 do 249 radnika) i 52,4 procenta malih preduzeća (od 10 do 49 zaposlenih).

Izvor: Eurostat

Velike kompanije vodile su u svim vrstama daljinskog pristupa. Skoro sva velika preduzeća nudila su daljinski pristup e-pošti (97,2 odsto), dokumentima preduzeća 94 procenta (fajlovi, tabele, prezentacije, grafikoni, fotografije) i poslovnim aplikacijama ili softveru preduzeća 92,4 odsto (pristup računovodstvu, prodaji, porudžbinama, sistemima za upravljanje odnosima sa klijentima CRM).

Što se tiče srednjih preduzeća, 90,9 procenata dalo je svojim zaposlenima daljinski pristup sistemu e-pošte, 83 odsto dokumentima i 80,4 procenta poslovnim aplikacijama ili softveru.

Mala preduzeća su u manjoj meri omogućila svojim zaposlenima daljinski pristup jer je 74,8 odsto dozvolilo pristup e-pošti, 60,9 procenata dokumentima i 57,5 odsto poslovnim aplikacijama ili softveru kompanije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...