dobar deo od 186,6 milijardi evra biće uložen u putnu infrastrukturu

Postignut dogovor o budžetu EU za narednu godinu

EU

16.11.2022 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Postignut dogovor o budžetu EU za narednu godinu Postignut dogovor o budžetu EU za narednu godinu
Pregovarači Saveta Evropske unije (EU) i Evropskog parlamenta (EP) postigli su u poslednjim trenucima zakonskog roka dogovor o budžetu EU za narednu godinu. Dogovoren... Postignut dogovor o budžetu EU za narednu godinu

Pregovarači Saveta Evropske unije (EU) i Evropskog parlamenta (EP) postigli su u poslednjim trenucima zakonskog roka dogovor o budžetu EU za narednu godinu.

Dogovoren je budžet za 2023. godinu u visini od 186,6 milijardi evra, što je 1,1 odsto više u odnosu na ovogodišnji.

Za nepredviđene troškove u okviru višegodišnjeg finansijskog okvira od 2021. do 2027. godine predviđeno je 400 miliona evra, prenosi Mina.

Većina od tog povećanja, oko 280 miliona evra, namenjena je za jačanje podrške Ukrajini i susednim državama, poput Moldavije.

Dobar deo sredstava namenjen je za poboljšanje saobraćajne infrastrukture, kako bi se povećala pokretljivost vojne opreme širom EU.

Evropska komisija je predlagala budžet u visini od 185,59 milijardi evra, dok je predlog Saveta bio 183,95 milijardi evra, a EP je tražio 187,29 milijardi.

Postignuti dogovor treba još da potvrde oba zakonodavca. Za odluku u Savetu potrebna je kvalifikovana većina, a u parlamentu obična.

Da dogovor nije postignut, EK bi morala izaći s novim predlogom i onda bi ponovno usledili pregovori. Budžet za narednu godinu mora biti izglasan do kraja ove godine.

U slučaju da to izostane, primenjuje se privremeno finansiranje, na način da se svaki mesec u tekućoj godini može potrošiti jedna dvanaestina prošlogodišnjeg budžeta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...