Ukupan kapacitet prepolovljen

Povučen veliki broj zahteva za priključenje solarnih i vetroelektrana na prenosnu mrežu 

EUU fokusu

5.3.2024 08:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Povučen veliki broj zahteva za priključenje solarnih i vetroelektrana na prenosnu mrežu  Povučen veliki broj zahteva za priključenje solarnih i vetroelektrana na prenosnu mrežu 
Prema poslednjim podacima Elektromreže Srbije, kapacitet proizvodnje električne energije u zemlji značajno je opao u periodu od novembra 2023. do februara 2024. godine, sa... Povučen veliki broj zahteva za priključenje solarnih i vetroelektrana na prenosnu mrežu 

Prema poslednjim podacima Elektromreže Srbije, kapacitet proizvodnje električne energije u zemlji značajno je opao u periodu od novembra 2023. do februara 2024. godine, sa 21,5 gigavati na svega 11,1 gigavati.

Glavni uzrok ovog značajnog smanjenja leži u donošenju nove regulative koja zahteva dodatne garancije za investitore i uređuje problem hiperprodukcije zahteva, smatra dr Nenad Jovanović iz kompanije Mott McDonald, inače koordinator Inženjerskog foruma i jedan od najaktivnijih članova Udruženja OIE Srbija, a saopšteno je iz ovog udruženja.

Solarni sektori su najviše pogođeni, doživevši pad od 7,9 gigavati, dok je kapacitet vetroelektrana smanjen za 2,6 gigavati. Što se tiče priključenja, oko 1,0 gigavat kapaciteta je u završnoj fazi, uključujući već priključenu vetroelektranu Krivaču od 106 megavati, koja se već nalazi u probnom radu. Dodatnih 1,4 gigavati ima ugovor o izradi planske i tehničke dokumentacije, ali velika većina se nalazi u ranoj fazi priključenja.

Prema nacrtu Plana razvoja prenosnog sistema Republike Srbije za period 2023-2032, maksimalni kapacitet obnovljivih izvora energije (OIE) koji sistem može efikasno balansirati iznosi 5,8 gigavati. Balansne rezerve su projektovane za potrebe balansiranja 1,0 gigavati solarnih i 4,8 gigavati vetroelektrana, što čini oko 52 odsto od ukupnih trenutnih zahteva za priključenje na prenosni sistem.

„Ove informacije ukazuju na ozbiljne izazove u sektoru obnovljivih izvora energije u Srbiji, posebno usled novih regulatornih zahteva. Kao Udruženje u prethodne dve godine ukazivali smo na problem hiperprodukcije projekata i prevelikog broja zahteva za priključenje te smo apelovali da se usvoji adekvatna regulativa koja će uvesti red u oblast priključenja i rasteretiti operatore prenosnog i distributivnog sistema električne energije“, naglašavaju iz udruženja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...