Maksimalna snaga biće oko 900 MW

Kompanija WV International planira gradnju vetroelektrane Samoš u Banatu

SrbijaU fokusu

16.1.2024 08:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kompanija WV International planira gradnju vetroelektrane Samoš u Banatu Kompanija WV International planira gradnju vetroelektrane Samoš u Banatu
Kompanija WV International Ventures planira na teritoriji opština Alibunar i Kovačica izgradnju vetroelektrane Samoš maksimalne snage oko 900 MW, a Pokrajinski sekretarijat za urbanizam... Kompanija WV International planira gradnju vetroelektrane Samoš u Banatu

Kompanija WV International Ventures planira na teritoriji opština Alibunar i Kovačica izgradnju vetroelektrane Samoš maksimalne snage oko 900 MW, a Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine oglasio je rani javni uvid u materijal za izradu Prostornog plana područja posebne namene za izgradnju.


Površina područja obuhvaćenog okvirnom granicom obuhvatnog plana iznosi 174,28 km2, a na teritoriji opštine Alibunar obuhvata delove katastarskih opština: Dobrica, Ilandža, Novi Kozjak i Seleuš, dok na teritoriji opština Kovačica obuhvata delove katastarskih opština: Kovačica, Padina, Samoš i Uzdin, piše eKapija, i dodaje da je gradnja je planirana kroz dve etape.

U prvoj etapi planirana je realizacija vetroelektrane Samoš 1 planirane minimalne instalisane snage 420 MW dok je u etapi 2 planirana realizacija vetroelektrane Samoš 2 planirane minimalne instalisane snage 468 MW. Maksimalna visina, ukupna visina vetrogeneratora će biti oko 250 metara.

„Zona za moguću izgradnju vetrogeneratora obuhvata poljoprivredne površine na kojima se mogu graditi vetrogeneratori u okviru vetroelektrane Samoš i objekata u funkciji vetrogeneratorskog postrojenja, kao i površina namenjena za izgradnju postrojenja za odlaganje korišćenja električne energije u odnosu na trenutak u kome je električna energija proizvedena, odnosno postrojenja za pretvaranje električne energije u druge vidove energije i skladištenje takve energije radi naknadnog ponovnog pretvaranja u električnu energiju, transformatorskih postrojenja 35(33)20/400(220) kV, odnosno 35(33)20/110 kV i priključnim razvodnim 400(220) kV postrojenjem, što će biti definisano uslovima priključenja nadležnog operatora prenosne mreže u skladu sa Studijom priključenja“, piše u dokumentu.

Takođe, u ovoj zoni, na poljoprivrednom zemljištu, biće definisane površine za nesmetano funkcionisanje vetrogeneratora gde se ograničava izgradnja drugih objekata koji nisu u funkciji vetrogeneratora.

U neposrednoj blizini stubova vetrogeneratora, u zoni izgradnje vetrogeneratora, na poljoprivrednom zemljištu, obezbediće se površine trajnog i privremenog karaktera, prevashodno za potrebe montaže i demontaže vetrogeneratora, a tokom eksploatacije za potrebe pristupa vetrogeneratoru za potrebe održavanja.

Preko platformi će se obezbediti i pristup stubovima vetrogeneratora, kao i izgradnja/postavljanje pomoćnih i infrastrukturnih objekata. Platforme će biti trajnog karaktera.

Za potrebe izgradnje i montaže vetrogeneratora (radi postavljanja mašina, opreme, uređaja), kao i u slučaju havarijskog režima (prilikom otklanjanja kvarova vetrogeneratora) i održavanja, u neposrednoj blizini stubova vetrogeneratora, obezbediće se platoi kao privremene površine određene nosivosti.


Obrađivač prostornog plana je Javno preduzeće za prostorno i urbanističko planiranje i projektovanje Zavod za urbanizam Vojvodine Novi Sad, a rani javni uvid trajaće do 29. januara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...