Ulaganja planirana u svim segmentima poslovanja

NIS najavljuje oko 510 miliona evra investicija u 2024. godini – planirane nove bušotine nafte u Srbiji

Srbija

21.12.2023 13:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

NIS najavljuje oko 510 miliona evra investicija u 2024. godini – planirane nove bušotine nafte u Srbiji NIS najavljuje oko 510 miliona evra investicija u 2024. godini – planirane nove bušotine nafte u Srbiji
Odbor direktora NIS a.d. Novi Sad usvojio je Biznis plan za 2024. godinu kojim su u narednoj godini planirane kapitalne investicije u visini od... NIS najavljuje oko 510 miliona evra investicija u 2024. godini – planirane nove bušotine nafte u Srbiji

Odbor direktora NIS a.d. Novi Sad usvojio je Biznis plan za 2024. godinu kojim su u narednoj godini planirane kapitalne investicije u visini od 59,7 milijardi dinara odnosno oko 510 miliona evra.

Osnovni prioritet NIS-a, po Biznis planu, jeste obezbeđivanje stabilnog poslovanja i realizacija ključnih projekata u veoma promenljivom makroekonomskom okruženju, saopštila je ta kompanija.

U tom cilju, fokusi NIS-a za narednu godinu biće stabilno snabdevanje tržišta tokom kapitalnog remonta Rafinerije nafte Pančevo, održavanje stabilnog nivoa proizvodnje nafte i gasa, pripremljenost za različite scenarije makro parametara i sprovođenje ambicioznog investicionog programa.

Investicije će biti realizovane u svim biznis segmentima, uključujući i dalju sinergiju sa petrohemijskim sektorom, kao i nastavak digitalizacije na svim nivoima.

U oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa fokus u 2024. godini biće realizacija programa bušenja u Srbiji i očuvanje visoke efikasnosti aktiviranja novih bušotina., navedeno je u saopštenju NIS-a.

Planirano je i puštanje u rad dve male elektrane na poljima Banatsko Miloševo i Srpska Crnja sa ciljem monetizacije preostalih rezervi gasa.

Biznis planom za 2024. godinu u oblasti prerade sirove nafte i poluproizvoda predviđeno je sprovođenje kapitalnog remonta u Rafineriji nafte Pančevo. Takođe, u planu je rekonstrukcija industrijskog koloseka u Rafineriji, realizacija projekata u cilju povećanja operativne efikasnosti prerađivačkih postrojenja i sprovođenje dalje digitalizacije.

U oblasti prometa planiran je dalji razvoj i modernizacija maloprodajne mreže NIS-a putem izgradnje novih objekata i rekonstrukcije postojećih stanica za snabdevanje gorivom. Takođe, u fokusu će biti rekonstrukcija naftne baze Niš i naftne baze Novi Sad.

Osnovni fokus Bloka „Energetika“ biće nastavak sprovođenja projekta izgradnje fotonaponskih solarnih elektrana na benzinskim stanicama i drugim objektima kompanije. Takođe, planirani su i projekti za jačanje energetske efikasnosti i smanjenja emisija i utilizacije CO2.

Kada je reč o petrohemijskom sektoru, NIS će nastaviti sa modernizacijom postrojenja u Petrohemiji.

Treba istaći da portfolio projekata NIS-a uzima u obzir prioritet energetske tranzicije u Srbiji, te kompanija planira realizaciju projekata koji će, između ostalog, pomoći u postizanju ciljeva smanjenja emisije ugljenika na nivou Pariskog sporazuma, navedeno je u saopštenju NIS-a.

 • LEBRON

  21.12.2023 #1 Author

  Au da li je ovo moguce?

  Odgovori

 • SENSEI

  22.12.2023 #2 Author

  Predviđaju se ozbiljna ulaganja, možda bude i rasta cena onda

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...