Domaća naftna kompanija isplaćuje 121,8 dinara neto po akciji

Rekordna dividenda NIS-a stiže 24. avgusta – da li svi akcionari treba da budu zadovoljni?

IzdvajamoSrbija

16.8.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 7

Rekordna dividenda NIS-a stiže 24. avgusta – da li svi akcionari treba da budu zadovoljni? Rekordna dividenda NIS-a stiže 24. avgusta – da li svi akcionari treba da budu zadovoljni?
Kompanija NIS najavila je da će 24. avgusta isplatiti dividendu u bruto iznosu od 143,29 dinara po akciji, što odgovara neto iznosu od 121,8... Rekordna dividenda NIS-a stiže 24. avgusta – da li svi akcionari treba da budu zadovoljni?

Kompanija NIS najavila je da će 24. avgusta isplatiti dividendu u bruto iznosu od 143,29 dinara po akciji, što odgovara neto iznosu od 121,8 dinara. To je najviši iznos još od 2014. godine, kada je isplaćeno 68,19 dinara neto po akciji.

Rekordna dividenda rezultat je poslovnih rezultata u 2022. godini, kada je NIS ostvario neto dobit od 92,4 milijarde dinara, ili čak četiri puta više nego 2021. godine, ali je u maju doneta i jedna neuobičajena odluka – da kompanija uplati 60 miliona evra na ime donacije Republici Srbiji, jednom od svojih velikih akcionara.

NIS je dividendu prvi put isplatio 8. juna 2013. godine, i to u iznosu od 64,46 dinara neto po akciji, da bi sledeće godine bila isplaćen iznos koji je do sada držao rekord – 68,19 dinara. Od 2014. godine neto vrednost dividende kretala se od 20 do 40 dinara po akciji, osim 2021. godine, kada je za prethodnu, pandemijsku 2020. uplaćeno samo 5,22 dinara po akciji.

Ovoga puta, svi akcionari dobiće 121,8 dinara neto, što znači da će, primera radi, manjinskim akcionarima koji i dalje poseduju pet besplatno dodeljenih akcija na račune leći nešto više od 600 dinara. Poređenja radi, do sada je ukupno po akciji NIS od 2013. do danas isplaćeno 343,04 dinara na ime dividende, ili 1.715,19 dinara za paket od pet akcija, koliko poseduje najveći broj malih akcionara.

Iznos dividende nije i jedina neuobičajena okolnost kada je reč o raspodeli dobiti NIS pa je, prema oceni glavnog brokera brokerskog društva Momentum Securities Nenada Gujaničića, rekordna dividenda ostala u senci odobrene i krajem maja isplaćene donacije Republici Srbiji u visini od 60 miliona evra.

NIS
Foto: Naftna industrija Srbije

„Na ovaj način država je faktički duplirala iznos novca koji će dobiti putem isplate dividende. Isti scenario u pogledu prihoda države desio bi se da je kompanija isplatila 50 odsto prošlogodišnje dobiti putem dividende, što je bio scenario kojem su se nadali manjinski akcionari. Međutim, ova nadanja su izjalovljena i kompanija je odlučila da podeli četvrtinu ostvarenog profita, premda većinski vlasnik kompanije, ruski Gazprom, već nekoliko godina akcionarima isplaćuje polovinu dobiti putem dividende„, ističe Gujaničić za Biznis.rs.

Što se tiče donacije, Ministarstvo finansija je saopštilo da je tih 60 miliona evra namenjeno za podršku projektima iz oblasti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, a ministar Siniša Mali zahvalio je NIS-u na „pokazanoj društvenoj odgovornosti“.

NIS će, inače, 24. avgusta dividendu ukupne bruto vrednosti 23,36 milijardi dinara isplatiti svim akcionarima, kako malim, tako i velikim.

Najveći akcionari NIS-a su ruski Gazprom Neft sa tačno 50 odsto kapitala kao i Gazprom sa 6,15 odsto akcija. Republika Srbija poseduje 29,87 odsto kapitala NIS, dok je ostalih 13,98 odsto u vlasništvu manjinskih akcionara.

Cena akcije NIS-a na Beogradskoj berzi je na dan 14. avgust iznosila 700 dinara. Najvišu cenu u poslednjih godinu dana, od 870 dinara, dostigla je 29. maja ove godine, dva dana pre nego što je Odbor direktora utvrdio predlog odluke o isplati 25 odsto dobiti na ime dividende, koji je mesec dana kasnije prihvatila Skupština akcionara. Ugovor o donaciji 60 miliona evra državi Srbiji potpisan je 23. maja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...