ministarstvo odbrane još uvek bez reakcije

Sindikat: U pogonima Zastava oružja i dalje hladno, radnicima ugroženo zdravlje

SvetVesti

12.1.2024 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Sindikat: U pogonima Zastava oružja i dalje hladno, radnicima ugroženo zdravlje Sindikat: U pogonima Zastava oružja i dalje hladno, radnicima ugroženo zdravlje
Radnici kragujevačke fabrike Zastava oružje i dalje rade u pogonima gde je temperatura oko deset stepeni, dok je u magacinima i pogonima bez grejanja... Sindikat: U pogonima Zastava oružja i dalje hladno, radnicima ugroženo zdravlje

Radnici kragujevačke fabrike Zastava oružje i dalje rade u pogonima gde je temperatura oko deset stepeni, dok je u magacinima i pogonima bez grejanja tek nekoliko stepeni iznad nule, saopštio je u petak Samostalni sindikat fabrike.

Taj sindikat se i u četvrtak obratio javnosti zbog hladnoće koja ugrožava zdravlje radnika, na šta je kasnije reagovalo rukovodstvo fabrike najavom da će se pogoni grejati i tokom noći kako bi se podigla temperatura, prenosi Beta.

„U tim delovima procesa zaposlenima nije omogućeno da napuste radna mesta na šta imaju zakonsko pravo, jer im je neposredno ugroženo zdravlje“, upozorili su u sindikatu.

Dodaju da rukovodstvo fabrike, međutim, drži radnike na tim radnim mestima, a zaposleni sami uzimaju slobodne dane kako bi izbegli posledice hladnoće.

„Aktom o proceni rizika radnih mesta nisu obuhvaćeni rizici mikroklimatskih uslova za zaposlene koje je poslodavac dužan da obezbedi i koji inače ne mogu biti ispod 15 stepeni“, podsetili su u sindikatu.

Kako su objasnili, rukovodstvo fabrike sa upravom preduzeća koje isporučuje energiju Energetika nije uspelo da dogovori visinu temperaturnih ulaza koji bi bili dovoljni da zagreju radni prostor.

Energetika sada isporučuje 30 – 40 odsto nižu temperaturu od potrebne.

„Danonoćno grejanje ne daje razultate kako bi se teško stanje popravilo, osim kako bi se zaštitili grejni vodovi od pucanja“, poručili su iz Samostalnog sindikata.

Podsetili su da su radnici su početkom decembra protestovali i zbog hladnih uslova rada, a sindikat je tada tražio sastanak sa generalnim direktorom fabrike, ali je on bio „prezauzet“.

Do sada nije reagovala inspekcija niti Ministarstvo odbrane koje stopostotno upravlja fabrikom.

U sindikatu još navode da su zaštitne rukavice nabavljene juče posle dužeg perioda, ali da i dalje zaštitne opreme nema u potrebnoj meri, nedostaju odgovarajući brojevi odela, cipela, prsluka…

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...