Sindikalci upozoravaju da rastu dugovi

Menadžment Zastava oružja najavio novi investicioni ciklus

Srbija

3.1.2024 14:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Menadžment Zastava oružja najavio novi investicioni ciklus Menadžment Zastava oružja najavio novi investicioni ciklus
Uposlenost kapaciteta fabrike oružja u Kragujevcu je mala, dugovi se povećavaju, a doprinosi za penzijsko i socijalno osiguranje se ne izmiruju, rekli su danas... Menadžment Zastava oružja najavio novi investicioni ciklus

Uposlenost kapaciteta fabrike oružja u Kragujevcu je mala, dugovi se povećavaju, a doprinosi za penzijsko i socijalno osiguranje se ne izmiruju, rekli su danas u Samostalnom sindikatu „Zastava oružje“.

U saopštenju rukovodstva, koje je sinoć prenela Televizija Kragujevac, navedeno je da je uz podršku države ugovorena vrednost poslova za potrebe Vojske Srbije gotovo tri puta veća u odnosu na 2022. godinu.

Predsednik tog sindikata Dragan Ilić je agenciji Beta rekao da se kriza produbljuje u finansijskim tokovima, gubici gomilaju, a obaveze povećavaju. da to nimalo nije ohrabrujuće.

„Pozitivni pomak je da je konvertovan deo obaveza prema Republici Srbiji i Gradu Kragujevcu, tako da su sada ukupne obaveze preduzeća, oko 19 milijardi dinara“ rekao je Ilić.

Naglasio je da će Samostalni sindikat i u 2024. godini „kod rukovodstva da insistira da se loši trendovi izmene“.

Ilić je ukazao i na problem odnosa rukovostva prema tom sindikatu.

„Rukovodstvo je zauzelo jedan veoma oštar kurs prema našem sindikatu, pa se produbljuje kriza naših odnosa“, rekao je Ilić.

Ocenio je da Samostalni sindikat u 2024. godini očekuju teški pregovori sa rukovodstvom o povećanju cene rada i ispunjavanja obaveza poslodavca u vezi sa bezbednosnim uslovima i zaštititom na radu.

Ilić je rekao da obećanje menadžmenta da će u 2024. godini fabrički kapaciteti biti značajno više uposleni, Samostalni sindikat „prihvata sa skepsom“.

„I do sada smo imali najave veće uposlenosti i velikih prihoda, a da je to u stvari bilo samo dodatno zaduživanje i opterećenje za fabriku“, kazao je Ilić.

Naveo je da je 2023. godina bila godina propuštenih šansi, jer je fabrika imala priliku da se uposli i dobro pozicionira na tržištu, s obzirom na tražnju lovačkog i sportskog oružja.

„Imali smo opstrukciju nadležnih ministarstava i neizdavanje izvoznih dozvla, pa je tek posle našeg protesta, krajem novembra deblokiran račun fabrike, te je krenuo plasman našeg oružja na američko tržište, što će značajno povećati proizvodnju u pojedinim delovima fabrike“ rekao je Ilić.

Dodao je da sindikat, s druge strane, insistira da se uposle kapaciteti za proizvodnju strateških proizvoda vojnog naoružanja, mitraljeskog programa i najskupljih artikala.

„To bi sigurno omogućilo značajno bolje prihode i relaksiralo plaćanje dobavljačima, nabavku materijala, održavanje opreme i ostale obaveze“, kazao je Ilić.

S druge strane, rukovodstvo fabrike je početkom 2024. godine saopštilo da je u novoj godini planirana realizacija poslova, vrednih oko 55 miliona dolara.

Od toga su oko 20 miliona dolara ugovoreni poslovi sa američkim partnerom.

U saopštenju rukovodstva, koje je sinoć prenela Televizija Kragujevac, navedeno je da je uz podršku države ugovorena vrednost poslova za potrebe Vojske Srbije gotovo tri puta veća u odnosu na 2022. godinu.

Na kraju 2023. godine potpisana su još dva nova ugovora za opremanje Vojske Srbije koja će se realizovati u 2024. godini.

Vlada Srbije je uplatila fabrici finansijska sredstva za novi investicioni ciklus, za unapredjenje proizvodnih kapaciteta i osvajanja modernih tehnologija.

U saopštenju generalnog direktora fabrke Zastava oružje Saše Miloševića, navedeno je da je u drugoj polovini decembra 2023. dobavljačima isplaćena značajna suma.

On je dodao da se ulaže, pre svega, u proizvodnju, koja će od januara krenuti punim kapacitetom.

Milošević je još istakao i da je u toku proces realizacije konverzije obaveza u kapital društva, što će smanjiti obaveze fabrike.

U fabrici „Zastava oružje“ je zaposleno 2.350 radnika, podseća agencija Beta.

 • Dux011

  3.1.2024 #1 Author

  Videce se, treba to da opstane.

  Odgovori

  • mile

   4.1.2024 #2 Author

   Treba …a da li ce …videcemo

   Odgovori

 • SHALIMAR

  3.1.2024 #3 Author

  Zastava je u dubiozi svakako,kako ce se izvuci videcemo…

  Odgovori

 • MAJA

  4.1.2024 #4 Author

  Na ice se način i za to

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.