Ministarstvo odbrane ostaje otvoreno za razgovore sa predstavnicima sindikata

Radnici fabrike Zastava oružje mogu da računaju na bezrezervnu podršku države

Srbija

2.12.2023 16:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Radnici fabrike Zastava oružje mogu da računaju na bezrezervnu podršku države Radnici fabrike Zastava oružje mogu da računaju na bezrezervnu podršku države
Ministarstvo odbrane Vlade Srbije saopštilo je u petak uveče da je, na zahtev nekoliko sindikata fabrike Zastava oružje, organizovalo sastanak kako bi se zajednički... Radnici fabrike Zastava oružje mogu da računaju na bezrezervnu podršku države

Ministarstvo odbrane Vlade Srbije saopštilo je u petak uveče da je, na zahtev nekoliko sindikata fabrike Zastava oružje, organizovalo sastanak kako bi se zajednički razmotrila pitanja koja su od značaja za poslovanje fabrike i status radnika.

Sastanku su prisustvovali šefovi Kabineta potpredsednika vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović i vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović, navodi se na sajtu vlade.

Takođe, prisutni su bili i generalni direktor fabrike Zastava oružje Saša Milošević, kao i predsednici i glavni poverenici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Snežana Vasiljević, Industrijskog sindikata Dragan Milosavljević, Sindikata Nezavisnost Veselin Jevremović i Slobodnog sindikata Goran Mandić, dok se predstavnici ostalih sindikata nisu odazvali pozivu.

Predstavnici sindikata izneli su ključne probleme sa kojima se suočavaju zaposleni u ovoj fabrici i izneli svoja očekivanja da će se ti problemi rešavati zajednički u saradnji sa rukovodstvom fabrike i uz podršku Ministarstva odbrane i vlade.

Nakon konstruktivnog razgovora, potvrđeno je da Ministarstvo odbrane prepoznaje značaj fabrike Zastava oružje kao najstarije fabrike Odbrambene industrije Srbije, i preneto je uverenje da njeni radnici mogu da računaju na bezrezervnu podršku države.

Kragujevac/Foto: Wikimedia Commons

U prilog tome govori činjenica da su fabrici odobrena i već uplaćena finansijska sredstva za novi investicioni ciklus Vlade u cilju unapređenja proizvodnih kapaciteta i osvajanja modernih tehnologija, koje će značajno doprineti tehnološkoj sposobnosti fabrike za proizvodnju savremenog naoružanja za potrebe Vojske Srbije, a i poslovanju fabrike na tržištu.

Fabrika Zastava oružje ostvarila je značajan napredak u obimu ugovaranja tokom 2023. godine, koji je za skoro 80 odsto veći od ugovaranja u 2022. godini, dok je višestruko uvećan i obim ugovaranja sa Ministarstvom odbrane.

U tom kontekstu, predstavnici Ministarstva odbrane preneli su zadovoljstvo Vojske Srbije u pogledu kvaliteta i dinamike isporuke novorazvijenog naoružanja koje je ova fabrika isporučila u tekućoj godini.

Poboljšani uslovi poslovanja u 2023. godini omogućiće stabilnu finansijsku situaciju u fabrici i sigurnu isplatu zarada zaposlenima.

Ministarstvo odbrane, kao i do sada, ostaje otvoreno za razgovore sa predstavnicima sindikata koji imaju za cilj konstruktivan dijalog i poboljšanje položaja i uslova rada svih radnika fabrika Odbrambene industrije Srbije, dodaje se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...