razvoj i podizanje proizvodnje

Zastava oružje očekuje u 2024. godini ugovore vredne između 50 i 55 miliona dolara

Firme u fokusuSrbijaU fokusu

27.10.2023 18:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Zastava oružje očekuje u 2024. godini ugovore vredne između 50 i 55 miliona dolara Zastava oružje očekuje u 2024. godini ugovore vredne između 50 i 55 miliona dolara
Fabrika Zastava oružje iz Kragujevca planira da u toku sledeće godine ugovori i realizuje poslove u vrednosti između 50 i 55 miliona dolara, rekao... Zastava oružje očekuje u 2024. godini ugovore vredne između 50 i 55 miliona dolara

Fabrika Zastava oružje iz Kragujevca planira da u toku sledeće godine ugovori i realizuje poslove u vrednosti između 50 i 55 miliona dolara, rekao je u petak generalni direktor Saša Milošević.

On očekuje da će fabrika u narednom periodu „krenuti sa razvojem, podizanjem proizvodnje i uspešnim poslovanjem“, prenosi Beta.

Planirani ugovori za 2024. godinu se odnose na vojni i lovačko–sportski program oružja, a Zastavini proizvodi se izvoze na svih pet kontinenata.

„Osim Srbije, to su tržišta u Africi, na Bliskom istoku, evropska tržišta su interesantna za lovačko-sportski program, a ugovor koji imamo sa predstavnikom u Americi je planiran na oko dvadesetak miliona dolara“, rekao je Milošević novinarima posle svečanosti obeležavanja 170. godišnjice rada i postojanja te fabrike.

On je istakao da su na domaćem tržištu najvažniji partneri Zastava oružja vojska i policija Srbije.

„U ovoj godini sa Ministarstvom odbrane je potpisano više ugovora za isporuku naoružanja i vojne opreme za potrebe vojske, čija je ugovorena vrednost za dva, tri puta veća u odnosu na 2022. godinu“, rekao je Milošević.

Naoružanje
Foto: Pixabay.com

On je kazao da su u poslednjih par meseci završeni, ili su u završnoj fazi „razvojni zadaci“ za Ministarstvo odbrane.

„Razrešnicu za serijsku proizvodnju su dobili modularna puška M19 i modularni automat M20, a u naoružanje vojske Srbije su usvojeni snajperska puška M07M u kalibru 338 Lapua i dalekometna puška M12M“, rekao je Milošević.

On je naveo da u Zastava oružju trenutno radi 2.260 radnika i da su sada u fazi prijema mladih ljudi, jer dosta zaposlenih odlazi u penziju.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović je rekao novinarima da je Vlada Srbije u poslednjih nekoliko godina obezbedila dva investiciona ciklusa za svih 17 fabrika Odbrambene industrije, a kragujevačka fabrika je, pojedinačno, dobila najveći deo.

Drugi investicioni ciklus za sve fabrike Odbrambene industrije je, kako je rekao, iznosio 100 miliona evra, a prvi „nešto malo manje“.

Miloradović je kazao da pojedinačne cifre ne može da iznosi.

„Zastava oružje će dobiti investiciju da se osvoje najnovije tehnologije i da se postavi linija za proizvodnju brzim tehnologijama male komponente naoružanja, kao i investiciju da reosvoji proizvodnju komponente krupnog naoružanja, odnosno namera je da se kalibri koji se prave u ovoj fabrici povećaju“, najavio je Miloradović i objasnio da je reč o topovskom oružju.

Istakao je da kragujevačka fabrika ima zadatak da nastavi da razvija proizvodnju streljačkog naoružanja kao i topovskog, konkretno automatskih topova, i opremi vojsku Srbije onim što joj je potrebno.

Na današnji dan 1853. godine u vojnoj fabrici u Kragujevcu izlivene su prve topovske cevi, čime je zvanično počela da radi Topolivnica, najstarije industrijsko preduzeće i prva fabrika naoružanja u Srbiji i na Balkanu.

Današnji jubilej obeležen je svečanim programom uz dodelu priznanja u Muzeju Stare livnice.

 • SHALIMAR

  27.10.2023 #1 Author

  Sa novim direktorom verujem da ce Zastava raditi kao nekada…

  Odgovori

 • KIMCHI

  29.10.2023 #2 Author

  Ocekivanja i kapaciteti

  Odgovori

 • HANA

  29.10.2023 #3 Author

  Treba izvesti oružje za „ratna područja“.
  Jer ipak..novac…🤡

  Odgovori

 • DUCA

  29.10.2023 #4 Author

  I treba da nastavi sa uspešnim poslovanjem.

  Odgovori

 • GAGA

  29.10.2023 #5 Author

  Videcemo kako ce biti

  Odgovori

 • GAGA

  29.10.2023 #6 Author

  Videcemo kako ce biti tek

  Odgovori

 • gagica

  29.10.2023 #7 Author

  Mislim oruzje…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...