izvršenje prekinuto, a stečajni postupak biće okončan za oko mesec dana

Bivši radnici Zastava kamiona potražuju još 50 miliona dinara za plate i troškove

SrbijaVesti

17.8.2023 14:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bivši radnici Zastava kamiona potražuju još 50 miliona dinara za plate i troškove Bivši radnici Zastava kamiona potražuju još 50 miliona dinara za plate i troškove
Bivši radnici kragujevačke fabrike Zastava kamioni u stečaju objavili su danas da su se obratili Ministarstvu privrede kako bi kroz pomoć Vlade Srbije namirili... Bivši radnici Zastava kamiona potražuju još 50 miliona dinara za plate i troškove

Bivši radnici kragujevačke fabrike Zastava kamioni u stečaju objavili su danas da su se obratili Ministarstvu privrede kako bi kroz pomoć Vlade Srbije namirili ostatak potraživanja za plate i sudske troškove u iznosu od oko 50 miliona dinara.

Član Odbora poverilaca i bivši radnik fabrike Zastava kamioni Milić Mićić rekao je agenciji Beta da je takav zahtev upućen pre dvadesetak dana, ali da je u međuvremenu smenjen ministar Rade Basta i da još nema odgovora.

Prema njegovim rečima, 500 nekadašnjih radnika Zastava kamiona imalo je potraživanja, priznata sudskim odlukama, u ukupnom iznosu od 360 miliona dinara za neto zarade, sudske troškove i kamate.

Mićić je kazao da su radnici do sada od 206 miliona dinara neto duga za plate i sudske troškove uspeli da naplate oko 70 odsto ili oko 140 miliona dinara. Ostalo je nenaplaćeno još oko 30 odsto potraživanja za glavnicu duga za plate, a nenamireni su i sudski troškovi i kamate.

Mićić je objasnio da radnici nisu mogli da se naplate iz stečajne mase fabrike, koja iznosi, kako rekao, dve milijarde dinara, a obaveze su 8,5 milijardi, prenosi Beta. On je kazao da je najveći deo potraživanja za plate namiren uz pomoć Grada Kragujevca krajem prošle godine, te je objasnio kako je  „udešena konstrukcija“.

Grad je, prema njegovim rečima, radnicima, uz odobrenje Vlade Srbije, ustupio svoja potraživanja prema Zastava kamionima za neplaćeni porez na imovinu, odnosno hipoteku na tzv. italijanskom magacinu. Isplata radnicima je po tom osnovu izvršena krajem 2022. godine. Tri puta je pomoglo i Ministarstvo privrede isplatom jednokratne pomoći, prve od po 40.000 dinara i druge dve od po 50.000 dinara.

Mićić je kazao da su radnici ipak sve mogli da naplate i mnogo ranije putem svojih izvršnih sudskih presuda, ali je postupak izvršenja prekinut.

„Sve smo mogli da naplatimo regularno zakonski, i zarade i sudske troškove i kamatu, kao i doprinose PIO. Ali, postupak izvršenja je prekinut, a ko je to bio tako moćan da ga prekine u junu 2016. godine“, pitao je Mićić koji smatra da su u to bili umešani advokati i menadžment Zastava kamiona i Zastava vozila.

On smatra i da je Grad Kragujevac mogao da pomogne da se dug radnicima kompletno namiri, jer su njegova potraživanja, po raznim osnovama, prema Zastava kamionima bila oko pola milijarde dinara, ali je odlučeno da se radnicima ustupi deo, odnosno 140 miliona dinara.

Prema rečima Mićića, još od 2015. godine traju pregovori sa nadležnima kako bi radnici Zastava kamiona naplatili svoja potraživanja nastala u periodu od jula 2014. do avgusta 2018. godine. U međuvremenu je fabrika podeljena na dva dela, odnosno 2016. godine je formirana i nova fabrika Zastava TERVO, koja je prodavala imovinu Zastava kamiona.

Stečajni postupak u Zastava kamionima je otvoren u septembru 2018. godine na predlog Ministarstva privrede, a Privredni sud je utvrdio da blokada računa traje gotovo 1.100 dana, odnosno od septembra 2015. godine. Prema očekivanju Mićića, stečajni postupak bi trebalo da bude okončan za oko mesec dana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...