potrebna pomoć države

Samostalni sindikat „Zastava oružje“: Ukupne obaveze fabrike 20,5 milijardi dinara

Firme u fokusuSrbijaVesti

16.1.2023 17:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Samostalni sindikat „Zastava oružje“: Ukupne obaveze fabrike 20,5 milijardi dinara Samostalni sindikat „Zastava oružje“: Ukupne obaveze fabrike 20,5 milijardi dinara
Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Zastava oružje Dragan Ilić, rekao je u ponedeljak da su ukupne obaveze te fabrike 20,5 milijardi dinara, što je 4,5... Samostalni sindikat „Zastava oružje“: Ukupne obaveze fabrike 20,5 milijardi dinara

Predsednik Samostalnog sindikata fabrike Zastava oružje Dragan Ilić, rekao je u ponedeljak da su ukupne obaveze te fabrike 20,5 milijardi dinara, što je 4,5 milijarde iznad vrednosti kapitala, kao i da je Zastavi potrebna pomoć države kako bi prevazišla krizu zbog lošeg upravljanja.

Kako je istakao, fabrika svakog trenutka može da ode u bankrot ili stečaj, kao i da se trenutna nelikvidnost najviše izražava kroz neplaćanje dobavljačima, zbog čega su „sve nabavke stale i fabrika neće moći daleko da dogura“, prenosi Beta.

Ilić je rekao da sindikat traži odgovornost „onih koji su fabriku doveli u takvo stanje“.

„Zašto fabrika u ovom trenutku ima ogromne zalihe neprodate robe, to je sada pitanje za one koji su vodili fabriku sve ovo vreme. Mi tražimo, između ostalog, da se ta roba proda pod hitno, da se postavi generalni direktor koji će obezbediti prodaju te robe, novu proizvodnju i uposlenost naših zaposlenih“, rekao je Ilić.

Prema njegovoj oceni, fabrika ima profitabilan i konkurentan proizvod koji se traži na svetskom tržištu, kao i da ima veliku potražnju i mogućnost za veliku proizvodnju.

Ilić je napomenuo da fabrika od 21. decembra nema generalnog direktora, što ju je dovelo pred „potpuni slom“, da je postala poslovno nesposobna a proizvodnja na ivici prekida i da je ugrožena isplata zarada zaposlenih.

Prema njegovim rečima, sindikatu je poručeno da grad ima želju da pomogne ali da je njegov udeo u kapitalu mali, a da je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić obećao da će uspostaviti komunikaciju sa zvaničnicima države u vezi sa rešavanjem problema.

ZASTAVA ORUŽJE AD KRAGUJEVAC

KOSOVSKA 4, 34000 Kragujevac , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
40.796.481,78 (2021)
Broj zaposlenih:
2.500 (2021)

Ilić je rekao da će zaposleni u utorak ponovo održati štrajk upozorenja na radnim mestima od 11 do 12 časova kako bi ukazali na „neshvatljivo i skandalozno ponašanje državne strukture prema fabrici“.

Iz sindikata su podsetili da su ranije svim nadležnim državnim organima uputili „apel za spas fabrike“ koja zapošljava oko 2.400 radnika i od koje indirektno živi oko 10.000 građana Kragujevca.

 • Dragana

  16.1.2023 #1 Author

  Vec vidjen scenario

  Odgovori

 • GOCA BG

  16.1.2023 #2 Author

  Tuzno da nasu fabriku oruzja kadar koji ju je vodio dovede u stanje da je nesposobna da radi…

  Odgovori

 • TATJANA

  17.1.2023 #3 Author

  Država bi trebala da reaguje da ovakvu fabriku sacuva

  Odgovori

  • Stefan

   18.1.2023 #4 Author

   Ne ide njima u korist da fabrika nastavi sa radom,doveli su je do propasti do stecaja i prodace je za smesan novac docice neki stranac i to je to drugo nema sta….Srbija sta ces

   Odgovori

 • Coka13

  19.1.2023 #5 Author

  Kao i uvek odrađeno sa namerom da se proda za sitne pare.

  Odgovori

 • HEPO

  16.11.2023 #6 Author

  Sitnica

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.