većina zaposlenih i dalje ima ispodprosečnu platu, tvrde u sindikatu

Deblokiran račun Zastava oružja i odobren izvoz na američko tržište

SrbijaVesti

5.12.2023 15:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Deblokiran račun Zastava oružja i odobren izvoz na američko tržište Deblokiran račun Zastava oružja i odobren izvoz na američko tržište
Račun kragujevačke fabrike Zastava oružje je deblokiran, dobijena je izvozna dozvola za američko tržište i obezbeđena su redovna primanja za zaposlene, saopštio je danas... Deblokiran račun Zastava oružja i odobren izvoz na američko tržište

Račun kragujevačke fabrike Zastava oružje je deblokiran, dobijena je izvozna dozvola za američko tržište i obezbeđena su redovna primanja za zaposlene, saopštio je danas generalni direktor Saša Milošević.

On je naveo i da je fabrici uplaćen novac za novi investicioni ciklus. „Redovan, planiran priliv sredstava od Ministarstva odbrane bazira se na završenim i realizovanim ugovorima, a račun Zastava oružja je deblokiran, posle ino-priliva“, saopštio je Milošević.

On nije naveo iznos sredstava koji je fabrici uplatila Vlada Srbije, ali je istakao da je to urađeno u „u cilju unapređenja proizvodnih kapaciteta i osvajanja modernih tehnologija“, prenosi Beta.

To će, kako dodaje, značajno doprineti tehnološkoj osposobljenosti za proizvodnju savremenog naoružanja za potrebe Vojske Srbije i poslovanju fabrike.

Milošević je istakao da je poslednjeg dana novembra fabrika dobila izvoznu dozvolu za tržište SAD, kao i da su obezbeđena redovna primanja.

Dodao je da ima novca i za isplatu jubilarnih nagrada radnicima u iznosu od po 12.000 dinara, dok će novac za novogodišnje paketiće, u iznosu od po 5.000 dinara, biti uplaćen na račun radnika-roditelja.

Milošević je naveo da je 1. decembra održan sastanak predstavnika Ministarstva odbrane i sindikata fabrike, na zahtev nekoliko sindikata.

Posle razgovora, kako je rekao, potvrđeno je da Ministarstvo odbrane i država prepoznaju značaj Zastava oružja kao najstarije fabrike odbrambene industrije Srbije i preneto je uverenje da radnici fabrike mogu da računaju na „bezrezervnu podršku države“. Iz rukovodstva su saopštili da se pozivu na sastanak nisu odazvali svi predstavnici sindikata.

Samostalni sindikat je prošle sedmice organizovao zbor radnika ispred upravne zgrade fabrike na kome je ukazano na teško stanje fabrike i upućen poziv nadležnim državnim organima na hitan razgovor o rešenjima.

Predsednik tog sindikata Dragan Ilić rekao je danas Beti da nije prisustvovao sastanku, jer ga nisu tražili u tom formatu.

Ilić je ocenio da je ispunjavanjem nekih zahteva sindikata situacija u fabrici „delom relaksirana“, ali da će Samostalni sindikat nastaviti da se bori, pre svega, za veće zarade zaposlenih. Ilić je rekao da od više od 2.300 zaposlenih u Zastava oružju njih 1.500 ima platu „značajno nižu od republičkog proseka“ te da će  pokrenuti inicijativu da se u fabrici poveća cena rada.

  • Jj992

    5.12.2023 #1 Author

    Povecati plate ljudima… Bas divno, izvozimo oruzje

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.12.2023 #2 Author

    Tuzno ali istinito i niko se godina nije bavio zaposlenima i fabrikom uopste..

    Odgovori

  • Maky

    6.12.2023 #3 Author

    Odlicno to se cekalo, jos i nagrade za radnike pa bravo!

    Odgovori

  • Sindi

    6.12.2023 #4 Author

    To bre x) puc puc

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...