unapređenje saradnje sa strateški važnim regionalnim silama

Nemački ministar odbrane predložio fleksibilniju politiku izvoza oružja

EUU fokusu

30.11.2023 18:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nemački ministar odbrane predložio fleksibilniju politiku izvoza oružja Nemački ministar odbrane predložio fleksibilniju politiku izvoza oružja
Nemačka bi trebalo da usvoji „fleksibilniju” politiku o izvozu oružja, rekao je u četvrtak ministar odbrane te zemlje. „Potrebna nam je politika otvorenog uma... Nemački ministar odbrane predložio fleksibilniju politiku izvoza oružja

Nemačka bi trebalo da usvoji „fleksibilniju” politiku o izvozu oružja, rekao je u četvrtak ministar odbrane te zemlje.

„Potrebna nam je politika otvorenog uma i potrebna nam je promena strategije“, rekao je Boris Pistorijus na panel diskusiji na Berlinskoj bezbednosnoj konferenciji.

On je istakao da promene u međunarodnom bezbednosnom okruženju zahtevaju od Nemačke da preispita svoj strogo restriktivni pristup ovoj oblasti, prenosi Anadolu Agency.

„Mi isporučujemo oružje ili ostvarujemo saradnju sa odbrambenom industrijom samo sa zemljama koje dele potpuno iste vrednosti koje smo imali decenijama“, rekao je Pistorijus.

On je istakao da Berlin treba da promeni ovaj pristup i da razvije saradnju u odbrambenoj industriji sa strateški važnim zemljama, čak i ako nemaju iste demokratske standarde.

„Mislim da moramo da sarađujemo i sa zemljama koje ne dele sve naše vrednosti, ali se slažemo u mnogim slučajevima“, rekao je on.

Pistorijus je podvukao da u današnjem multipolarnom svetu Nemačka mora da unapredi svoju odbrambenu saradnju sa strateški važnim regionalnim silama.

„Moramo da budemo fleksibilniji, moramo da budemo svesniji da su nam potrebni strateški partneri širom sveta, posebno sa zemljama koje podržavaju i drže se međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima“, rekao je on.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...