Iznenađujuće dobri podaci u najjačoj evropskoj ekonomiji

Inflacija u Nemačkoj u novembru 2,3 procenta

EUVesti

29.11.2023 15:22 Autor: Vladimir Jokanović 0

Inflacija u Nemačkoj u novembru 2,3 procenta Inflacija u Nemačkoj u novembru 2,3 procenta
Inflacija u Nemačkoj u novembru smanjena je više nego što se očekivalo zbog smanjenja energije i putnih troškova, a cilj Evropske centralne banke, inflacija... Inflacija u Nemačkoj u novembru 2,3 procenta

Inflacija u Nemačkoj u novembru smanjena je više nego što se očekivalo zbog smanjenja energije i putnih troškova, a cilj Evropske centralne banke, inflacija do dva odsto, dugo nije bio bliže.

Potrošačke cene porasle su za 2,3 odsto na godišnjem nivou što je manje od tri odsto u oktobru i manje od 2,5 odsto koliko su predviđali ekonomisti, prenosi Bloomberg.

Podaci prate slično usporavanje inflacije u Španiji, koja je ranije u sredu izvestila o nižoj stopi nego što se očekivalo. Podaci za Francusku, Italiju i evrozonu od 20 zemalja biće objavljeni u četvrtak. Još pozitivnih vesti za ECB pre njihovog poslednjeg ovogodišnjeg sastanka moglo bi da utiče na retoriku njenih zvaničnika.

Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) ponovila je u ponedeljak da je inflacija i dalje previsoka i da je tako već predugo, a ECB očekuje da će se od decembra ponovo povećati pritisci na cene.

Nove projekcije ECB 14. decembra pružiće uvid u to koliko će se brzo i održivo inflacija vratiti u ciljani okvir. To bi trebalo da pomogne kreatorima politike da oblikuju svoje planove za iduću godinu, a investitori očekuju da će smanjenje kamatnih stopa početi u aprilu.

U Nemačkoj, predsednik Bundesbanke Joakim Nagel upozorio je da ne treba prerano odustati od borbe protiv inflacije. Zvaničnici ne mogu da pretpostave da će pritisci na cene nastaviti da popuštaju tako brzo kao što je to bilo prošle godine, ocenio je Nagel.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...