Očekuje se da će inflacija usporiti na tri odsto početkom 2024. godine

Sektor poslovnih usluga u Nemačkoj planira rast cena, ali ne i trgovci i proizvođači

BiznisEU

29.11.2023 12:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sektor poslovnih usluga u Nemačkoj planira rast cena, ali ne i trgovci i proizvođači Sektor poslovnih usluga u Nemačkoj planira rast cena, ali ne i trgovci i proizvođači
Nešto više nemačkih kompanija odgovorilo je da planira da podigne cene u novembarskoj anketi Ifo instituta nego u istom istraživanju sprovedenom tokom oktobra, saopštio... Sektor poslovnih usluga u Nemačkoj planira rast cena, ali ne i trgovci i proizvođači

Nešto više nemačkih kompanija odgovorilo je da planira da podigne cene u novembarskoj anketi Ifo instituta nego u istom istraživanju sprovedenom tokom oktobra, saopštio je taj minhenski institut.

Poslednja anketa pokazala je da je Indeks cenovnih planova kompanija porastao na 18 poena u novembru, sa 15,4 poena u oktobru.

„Za taj rast pre svega je ‘odgovoran’ sektor poslovnih usluga i veletrgovina, gde je indeks porastao sa 21,5 na 28,3 poena. U sektorima koji se odnose na potrošače, međutim, očekivan trend kretanja cena je opadajući“, izjavio je Timo Volmeršojzer (Timo Wollmershäuser), šef odeljenja za prognoze u Ifo.

Kod trgovaca hranom, prema njegovim rečima, bilans u okviru Indeksa pao je sa 40,7 poena na 34,2 poena, dok je među ostalim trgovcima na malo pao sa 28,2 poena na 27,7 poena, a kod usluga vezanih za potrošače sa 29,3 na 25,5 poena.

„To znači da inflacija nastavlja da opada“, objasnio je Volmeršojzer.

„Verovatno će inflacija ponovo privremeno porasti na oko četiri procenta u decembru. Međutim, to je prvenstveno zahvaljujući baznom efektu. Prošle godine su cene gasa u indeksu potrošačkih cena naglo pale pošto je vlada pokrila troškove decembarskih računa građana. Ali stopa inflacije će pasti na ispod tri odsto već početkom sledeće godine“, prognozirao je Volmeršojzer.

U proizvodnji, takođe, manje kompanija želi da podigne svoje cene, ističu iz Instituta IFO.

Cenovna očekivanja proizvođača automobila su naglo pala, sa 30,6 poena na 10,2 poena u novembru. U građevinarstvu, opadajući trend cena je donekle usporen, pri čemu su očekivanja cena porasla sa minus 9,2 poena u oktobru na aktuelnih minus 4,8 poena.

Bodovi za očekivanja cena u anketi IFO označavaju procenat kompanija koje nameravaju da povećaju cene, dok je rezultat dobija tako što se procenat kompanija koje žele sniziti cene oduzme od procenta onih koje žele da ih podignu, podsećaju iz tog nemačkog instituta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...