Berlin čeka odluku Bundestaga

Nemačka vlada prihvatila predlog rebalansa budžeta

EU

28.11.2023 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka vlada prihvatila predlog rebalansa budžeta Nemačka vlada prihvatila predlog rebalansa budžeta
Nemačka vlada prihvatila je predlog rebalansa budžeta i napravila je prvi korak ka odstupanju od takozvane kočnice zaduživanja u ovoj godini. Vladinu odluku treba... Nemačka vlada prihvatila predlog rebalansa budžeta

Nemačka vlada prihvatila je predlog rebalansa budžeta i napravila je prvi korak ka odstupanju od takozvane kočnice zaduživanja u ovoj godini. Vladinu odluku treba da potvrdi Bundestag, što se očekuje pre božićnih praznika.

Nemačka je ušla u budžetsku krizu nakon što je Ustavni sud nedavno proglasio ništavnom odluku vlade o prebacivanju 60 milijardi evra iz fonda za pomoć tokom pandemije u fond za zaštiti klime i modernizaciju privrede, prenosi Seebiz. Odluka suda dovela je u pitanje i druga državna sredstva.

„Rebalans budžeta za 2023. godinu posledica je presude Saveznog ustavnog suda“, rekao je ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner). On je istakao da vlada ne planira dodatna zaduživanja. Vlada želi da rebalansom stvori zakonsku osnovu za kredite kojima je ove godine već subvencionisala cene energenata i pomogla oštećenim u poplavama, a reč je o ukupno oko 45 milijardi evra.

Ministarstvo finansija navelo je da rebalans otklanja zakonsku prepreku, kao ii da se rezerve u fondu za klimu i transformaciju smanjuju za 60 milijardi evra, koje nisu više dostupne nakon odluke suda. Preduslov za to je da Bundestag proglasi vanredno stanje i omogući zaobilaženje kočnice zaduživanja.

Dužnička kočnica je ustavni instrument koji sprečava prekomerno zaduživanje države. Prethodnih godina Bundestag je odobrio zaobilaženje kočnice duga, najpre zbog pandemije, a zatim i zbog posledica ukrajinskog rata na nemačke državne finansije.

Vlada se ovoga puta poziva na dalekosežne humanitarne, socijalne i ekonomske posledice rata u Ukrajini, koji značajno utiče na nemačke javne finansije. Takođe, štetne posledice elementarne nepogode iz 2021. godine još nisu sanirane.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...