Sudska presuda sa dalekosežnim posledicama

Usvajanje budžeta u Berlinu pod znakom pitanja

EU

16.11.2023 12:44 Autor: Vladimir Jokanović 0

Usvajanje budžeta u Berlinu pod znakom pitanja Usvajanje budžeta u Berlinu pod znakom pitanja
Nemački parlament trebalo je da u četvrtak konačno odobri budžet o kojem se teško pregovaralo, ali je to ozbiljno dovedeno u pitanje jer je... Usvajanje budžeta u Berlinu pod znakom pitanja

Nemački parlament trebalo je da u četvrtak konačno odobri budžet o kojem se teško pregovaralo, ali je to ozbiljno dovedeno u pitanje jer je dan ranije Savezni ustavni sud naložio vladi da se otkaže 60 milijardi evra finansiranja za čistu energiju i industrijske projekte.

Ovaj potez najvišeg suda u zemlji dovodi do velikog pritiska na već krhku koalicionu vladu kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz), koji je naveo da će vlada posvetiti veliku pažnju odluci ustavnog suda u Karlsrueu, ali da će se glasanje o budžetu u Bundestag obaviti prema planu, prenosi Financial Times.

Ukoliko bude izglasan budžet, time će biti zaključen plan redovne vladine potrošnje za narednu godinu i koalicija praktično neće imati mogućnost da zatvori finansijsku rupu otvorenu sudskom presudom. Presuda skoro isključivo pogađa projekte koje zastupa koalicioni partner Šolcovog SPD-a, Zelena stranka.

Za opozicione Hrišćanske demokrate (CDU), koji su pokrenuli postupak protiv vlade u ustavnom sudu, ova presuda predstavlja veliku političku pobedu i trijumfalno ponovno uspostavljanje stroge fiskalne politike u Berlinu. Opozicija tvrdi da vlada više nema legitimitet.

Karlsrue je presudio da je vladin transfer 60 milijardi evra neiskorišćenih sredstava za hitne slučajeve iz pandemije Covid-19 u poseban zeleni fond prekršio nemačku ustavom propisanu „kočnicu duga“, koja postavlja stroga ograničenja vladinoj potrošnji.

Ustavni sud je primorao vladu da odmah obustavi trošenje svog Fonda za klimu i transformaciju, na kome su zasnovani koalicioni planovi za dekarbonaciju, digitalizaciju i revitalizaciju ekonomije. Iz Fonda je trebalo da bude dodeljeno više od 177 milijardi evra subvencija u naredne tri godine. Ukoliko vlada ne bude pronašla druga sredstva za finansiranje planova, ona će morati radikalno da promeni agendu, a to bi verovatno značilo dodatno usporavanje privrede.

Foto: Piaxabay.com

Presuda zadire u najosetljiviju liniju raskoraka u vladajućoj koaliciji, između fiskalno konzervativnog ministra finansija Kristijana Lindnera (Christian Lindner), lidera liberalne stranke FDP i vicekancelara i ministra ekonomije iz stranke Zelenih Roberta Habeka (Robert Habeck), čija je politička agenda sada urušena.

Analitičari ocenjuju da je novac iz Fonda bio ključni element za usklađivanje želja koalicionih partnera, kao i da su ugroženi ključni projekti Zelene stranke. Oni zaključuju da je teško zamisliti da će Zeleni moći da ostanu u koaliciji ukoliko ne bude pronađen alternativni vid finansiranja za projekte dekarbonizacije.


Šolc je izjavio da će sudska presuda imati dalekosežne posledice po vladin Fond, ali da će njegova koalicija tražiti druge izvore finansiranja. „Sada ćemo brzo revidirati ekonomski plan, uneti neophodne promene i usvojiti nove“, naveo je nemački kancelar, prenosi Reuters. Lindler je rekao da bi odluka mogla imati veliki uticaj na savezni i državni budžet, ali da će vlada poštovati odluku i neće prekidati proces finalizacije budžeta za 2024. godinu.

„Sudska presuda ima dalekosežne posledice po fiskalnu politiku u Nemačkoj. Postoje značajna ograničenja za savezne budžete u narednim godinama u smislu potrošnje na vladinu podršku dekarbonizaciji“, ocenio je Klemens Fuest (Clemens Fuest), predsednik ekonomskog instituta Ifo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...