posebno za "obezbeđivanje vraćanja materijala Bundesvera"

Nemačka vlada planira da vojnu pomoć Ukrajini poveća na osam milijardi evra

EUSvetVesti

14.11.2023 15:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nemačka vlada planira da vojnu pomoć Ukrajini poveća na osam milijardi evra Nemačka vlada planira da vojnu pomoć Ukrajini poveća na osam milijardi evra
Nemačka će dogodine za vojnu pomoć Ukrajini na dvostruko više nego što se ranije nagađalo. U nacrt ministarstva finansija, u koji je agencija DPA... Nemačka vlada planira da vojnu pomoć Ukrajini poveća na osam milijardi evra

Nemačka će dogodine za vojnu pomoć Ukrajini na dvostruko više nego što se ranije nagađalo. U nacrt ministarstva finansija, u koji je agencija DPA imala uvid, upisano je osam milijardi evra.

Dodatna sredstva su za „dalju podršku Ukrajini i, posebno, za obezbeđivanje vraćanja materijala Bundesvera poslatog Ukrajini“, navodi se u dokumentu ministarstva.

Uz to, vlada će povećati takozvana ovlašćenja za finansiranje za dve milijarde evra. To se odnosi na troškove koji će biti u proceduri tek u narednim godinama. Nacrt za fiskalne godine 2025-28. predviđa ukupno šest milijardi evra.

Planove za veću pomoć Ukrajini potvrdio je i ministar odbrane Boris Pistorius. „Da, moglo bi da stigne do osam milijardi evra. Nadam se da će stići“, rekao je na sastanku ministara odbrane zemalja Evropske unije u utorak u Briselu.

Pistorius je naglasio da poslednju reč daje Bundestag. „Iskreno se nadam da će to uspeti“, rekao je dodajući da sumu nije lako izdvojiti, ali da će veća pomoć biti snažan signal da Nemačka ostaje uz Ukrajinu.

O osam milijardi evra za Ukrajinu prethodno je pisao je nedeljni Bild. Predstavnici vlade o tome nisu želeli da govore, navodeći da je parlamentarna procedura u toku.

Ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) u ponedeljak je samo potvrdila da će pomoć biti značajno veća.

Budžetski odbor Bundestaga će o nacrtu ministra finansija Kristijana Lindnera (Christian Lindner) raspravljati u četvrtak. Promene nacrta su još moguće.

  • SUNCE

    14.11.2023 #1 Author

    Nemačka privreda grca i stuca a vlada finansira rat. Potpuno besmisleno. Ali kada tata tako kaže….

    Odgovori

  • SHALIMAR

    14.11.2023 #2 Author

    Nemacka sve teze posluje i teze se zivi,a oni povecavaju pomoc za rat u Ukrajini,stvarno suludo!

    Odgovori

  • STEPA

    15.11.2023 #3 Author

    Bolje da se svi zalažu da prestanu ratovi, ne da podpomažu

    Odgovori

  • colorida_cielo

    20.11.2023 #4 Author

    Oce li Evropa ikada prestati da sluša okupatora sa druge strane atlantida!?

    Odgovori

  • colorida_cielo

    20.11.2023 #5 Author

    *Atlantika

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...