Država koja ne poštuje odluke o zapadnom embargu “može biti kažnjena”

Milionske zarade srpskih firmi zbog zaobilaženja sankcija Rusiji

SrbijaSvet

8.11.2023 11:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Milionske zarade srpskih firmi zbog zaobilaženja sankcija Rusiji Milionske zarade srpskih firmi zbog zaobilaženja sankcija Rusiji
Više desetina kompanija koje su registrovane u Srbiji od početka rata u Ukrajini izvozile su proizvode u Rusiju, čime se zaobilaze zapadne sankcije prema... Milionske zarade srpskih firmi zbog zaobilaženja sankcija Rusiji

Više desetina kompanija koje su registrovane u Srbiji od početka rata u Ukrajini izvozile su proizvode u Rusiju, čime se zaobilaze zapadne sankcije prema toj zemlji.

“Na osnovu podataka iz baza o međunarodnoj trgovini, Radio Slobodna Evropa je analizirao više od 14.000 pošiljki koje su u Rusiju stigle u ovom periodu. Ti podaci pokazuju da su proizvodi u vrednosti od najmanje 71,1 milion dolara isporučeni preko srpskih kompanija, iako se radi o robi koja je stavljena na listu visokorizičnih proizvoda i nalaze se pod sankcijama koje su EU i SAD uvele Rusiji”, naveo je portal Radija Slobodna Evropa (RSE), a prenosi Beta.

Kao primer, naveli su beogradsku firmu Kominvex, koja je od početka invazije na Ukrajinu do avgusta 2023. godine, za manje od godinu I po dana u Rusiju izvezla robu u vrednosti većoj od 140 miliona dolara. Trećina izvezenih proizvoda, odnosno roba vredna više od 50 miliona dolara, prema carinskim oznakama su elektronske komponente koje se nalaze na sankcijama EU jer mogu biti korišćene u vojnoj industriji, piše u članku.

„Brojevi govore o velikoj trgovinskoj firmi, ali na zgradi gde je registrovana ne postoji nikakva oznaka. Niko ne odgovara ni na interfon, ni na zvono ispred vrata stana“, navela je RSE.

Srbija se od početka rata u Ukrajini do danas nije usaglasila ni sa jednom odlukom o sankcijama Rusiji.

Dodaje se da su do kupaca u Rusiji preko srpskih papira stizali najsavremeniji tehnološki proizvodi, a u nekim slučajevima reč je o robi najvećih američkih proizvođača mikroelektronskih kompjuterskih delova kao što su Intel ili AMD, dok se pojedine srpske firme pojavljuju i kao izvoznici delova za avioindustriju Rusiji, iako je reč o robi koja je od početka rata u Ukrajini pod sankcijama.

Istraživanje RSE je pokazalo da je deo robe proizvedene na Zapadu, preko papira srpskih firmi reeksportovan u Rusiju iz država istočne Azije.

„Sa druge strane, u Rusiji, primaoci robe bile su firme koje je su i na sankcijama, čak i na listi američke Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) zbog učešća u lancu snabdevanja ruske vojne industrije“, navela je RSE.

Ističe se da Srbija time ne krši sopstvena pravila jer se nije usaglasila sa odlukama o sankcijama EU Ruskoj Federaciji, ali se navodi da država koja ne poštuje odluke o sankcijama može biti kažnjena čak i zabranom uvoza savremene tehnologije koja se proizvodi na Zapadu.

Podsetili su na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je evropskom komesaru za proširenje krajem 2022. godine rekao da „preko teritorije Srbije niko ne može da zaobilazi sankcije koje je EU uvela Ruskoj Federaciji, jer Srbija reaguje i sankcioniše takve pokušaje“.

„Baš u tom periodu, poslednjih meseci 2022. biznis se, ne samo uvećao, već su ustaljene i rute i mehanizmi preko kojih je u Rusiju stizala različita roba“, piše RSE.

Iz Vlade Srbije i Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine nisu odgovorili na pitanja RSE o načinu na koji se to kontroliše, niti da li je neko zbog eventualnog zaobilaženja sankcija kažnjen.

Carina Srbije, koja ima podatke o izvezenoj ili uvezenoj robi, ne dostavlja javnosti dokumentaciju o izvozu pojedinačnih firmi, uz obrazloženje da se tako čuvaju poslovne tajne kompanija. Takođe, nijedna od ruskih firmi nije odgovorila na pitanja RSE o tome kako su ušle u posao sa firmama iz Srbije.

 • SABRINA

  8.11.2023 #1 Author

  Svi ćute i prave se da ne znaju o čemu se radi.

  Odgovori

 • Tamara

  9.11.2023 #2 Author

  Je l isto važi i za poslovanje sa SAD kada napadaju Siriju, Afganistan, Srbiju…nema dovoljno mesta za spisak država.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...