Posledica odluke ustavnog suda o ograničenju potrošnje

Odloženo glasanje o budžetu u Bundestagu

EU

23.11.2023 10:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

Odloženo glasanje o budžetu u Bundestagu Odloženo glasanje o budžetu u Bundestagu
Nemačka vlada suspendovala je na neodređeno vreme glasanje o budžetu za 2024. godinu, nakon što se pogoršava ustavna kriza oko fiskalne politike u najvećoj... Odloženo glasanje o budžetu u Bundestagu

Nemačka vlada suspendovala je na neodređeno vreme glasanje o budžetu za 2024. godinu, nakon što se pogoršava ustavna kriza oko fiskalne politike u najvećoj ekonomiji evrozone.

Poslanici tri vladajuće stranke u koaliciji oko kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) naveli su da je glasanje u četvrtak za usvajanje budžeta za narednu godinu otkazano nakon što je Savezni ustavni sud prošle nedelje naložio vladi da otkaže 60 milijardi evra finansiranja za čistu energiju i industrijske projekte zbog kršenja finansijkih pravila.

„Sud nam je postavio velike izazove. Želimo da pažljivo odgovorimo na ovo i da sačinimo budžet koji uzima u obzir ove argumente u presudi“, navedeno je u zajedničkom saopštenju poslanika parlamentarnog odbora za budžet.

U presudi koja ima implikacije na stotine milijardi evra drugih obaveza potrošnje, Ustavni sud je naveo da planovi vlade nisu bili u skladu sa „kočnicom duga“ zemlje, merom koja je osmišljena da ograniči deficit na 0,35 odsto BDP-a.

Poslanici su naveli da će o budžetskoj krizi sada morati u potpunosti da raspravljaju parlamentarci. Glasanje koje je prvobitno bilo zakazano za prošli četvrtak, prethodno je suspendovano na nedelju dana. S obzirom na to da se Bundestag zatvara 15. decembra, vlada bi mogla da progura glasanje ove godine, ako obezbedi hitnu sednicu parlamenta.

Ukoliko budžet ne bude usaglašen, automatska ograničenja za potrošnju u svim federalnim vladinim odeljenjima počeće 1. januara i trajaće dok se budžet ne finalizuje. Sud u Karlsrueu pokvario je presudom prošle srede planove vlade da prebaci 60 milijardi evra sredstava za oporavak od pandemije u Fond za klimu i energetsku transformaciju (KTF).

KTF je ključni projekat Šolcove koalicione vlade i od suštinskog je značaja za vladine planove za dekarbonizaciju nemačke privrede. Za opozicione Hrišćanske demokrate (CDU), koji su pokrenuli postupak protiv vlade u ustavnom sudu, ova presuda predstavlja veliku političku pobedu i trijumfalno ponovno uspostavljanje stroge fiskalne politike u Berlinu. Opozicija tvrdi da vlada više nema legitimitet.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...