Antonio Košta osumnjičen za nepravilnosti u rudarskim projektima

Premijer Portugala pod istragom zbog korupcije u vezi sa litijumom

EU

8.11.2023 11:37 Autor: Vladimir Jokanović 3

Premijer Portugala pod istragom zbog korupcije u vezi sa litijumom Premijer Portugala pod istragom zbog korupcije u vezi sa litijumom
Portugalski premijer Antonio Košta (Antonio Costa) podneo je u utorak ostavku nekoliko sati nakon što su tužioci izdali naloge za hapšenje i upali u... Premijer Portugala pod istragom zbog korupcije u vezi sa litijumom

Portugalski premijer Antonio Košta (Antonio Costa) podneo je u utorak ostavku nekoliko sati nakon što su tužioci izdali naloge za hapšenje i upali u vladine zgrade u istrazi o korupciji koja je stigla do njegovog najužeg kruga.

Istraga je pokrenuta usled navodnih nepravilnosti koje je počinila njegova većinska socijalistička administracija u rukovanju projektima rudnika litijuma i istraživanja vodonika.

Kosta je saopštio odluku o ostavci u televizijskom programu, gde je rekao da mu je savest čista, ali da se više neće kandidovati za premijera, prenosi Reuters.

Tužioci su ranije u utorak imenovali ministra za infrastrukturu Žoaa Galamba (Joao Galamba) kao zvanično osumnjičenog i pritvorili su šefa premijerovog kabineta.

Opozicija je zahtevala da vlada odmah bude raspuštena. Kosta je bio na raspolaganju za saradnju sa pravosudnim organima, nakon što su tužioci potvrdili da je i on meta istrage.

„Dostojanstvo funkcije premijera nije kompatibilno sa bilo kakvom sumnjom u njegov integritet, njegovo dobro ponašanje, a još manje sa sumnjom u izvršenje bilo kakvog krivičnog dela“, rekao je Košta novinarima.

Tužioci su saopštili da se potencijalni prekršaj odnosi na nekoliko poslovnih poduhvata visokog profila, uklkjučujući projekte rudarstva litijuma, koji su bili centralni za dugoročne ekonomske planove Portugala i za snabdevanje sirovinama evropske industrije električnih vozila.

  • DOBRILA

    8.11.2023 #1 Author

    Svasta moze da se ocekuje..

    Odgovori

  • SENSEI

    9.11.2023 #2 Author

    I u našoj zemlji bi trebalo ispitati krimi radnje određenih funkcionera

    Odgovori

  • Sasa

    9.11.2023 #3 Author

    poenta price. Rudnik su napravili i krenuli sa zagadjenjem a nekoliko politicara ce izgubiti funkciju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...