PRIVATNA POTROŠNJA I INVESTICIJE KAO ODBRAMBENI MEHANIZAM Ove četiri zemlje dočekale su korona krizu spremnije od drugih članica EU

BiznisEUVesti

12.10.2020 12:57 Autor: Julijana Vincan 0

PRIVATNA POTROŠNJA I INVESTICIJE KAO ODBRAMBENI MEHANIZAM Ove četiri zemlje dočekale su korona krizu spremnije od drugih članica EU PRIVATNA POTROŠNJA I INVESTICIJE KAO ODBRAMBENI MEHANIZAM Ove četiri zemlje dočekale su korona krizu spremnije od drugih članica EU
Nakon dve i po decenije članstva u Evropskoj uniji, vodeće četiri srednjoevropske države, Češka, Mađarska, Poljska i Rumunija, napreduju u odnosu na svoje vršnjake,... PRIVATNA POTROŠNJA I INVESTICIJE KAO ODBRAMBENI MEHANIZAM Ove četiri zemlje dočekale su korona krizu spremnije od drugih članica EU

Nakon dve i po decenije članstva u Evropskoj uniji, vodeće četiri srednjoevropske države, Češka, Mađarska, Poljska i Rumunija, napreduju u odnosu na svoje vršnjake, objavio je Institut za međunarodne finansije (IIF).

S uspostavljenim ključnim institucijama i ključnim reformama, CEE-4 sada to kapitalizuju za rast i imaju koristi od mladih i slabih ekonomija.

Karta Evrope
Foto: Pixabay.com

Četiri zemlje su u procvatu poslednjih godina. Ušle su u korona krizu s većim ekonomskim zamahom od ostalih evropskih zemalja, kao i solidnim finansijama.

„Čini se da su se zemlje CEE-4 sve više odvajale od performansi evrozone, snažnim rastom podstaknutim moćnom privatnom potrošnjom zbog visokog realnog rasta plata, što je odraz uskih tržišta rada, kao i snažne kapitalne potrošnje potpomognute velikim povlačenjem iz strukturnih fondova EU“, navodi Institut za međunarodne finansije (IIF).

Zaštitne maske EU
Foto: Pixabay.com

Kada je započela pandemija korona virusa, postojao je strah da će usporavanje u Evropi povući i te ekonomije unazad. EU očekuje istorijski veliko smanjenje proizvodnje ove godine, ali su ti strahovi ispali neutemeljeni, prenosi Indikator.ba.

„CEE-4 zemlje znatno su nadmašile rast u odnosu na evrozonu poslednjih godina, za oko 2,5 do tri odsto od 2017. do 2019. godine. U našoj projekciji, međutim, one će doživeti pad od preko 5,5 procenata ove godine, dok će stvarni BDP evrozone verovatno pasti za 7,5 odsto“, istakao je IIF.

Evro
Foto: Pixabay.com

IIF naglašava da to ne znači da su CEE-4 zemlje uspele da ostanu netaknute. Ekonomska aktivnost opala je za 0,8 procenata u prvom tromesečju i 10,3 odsto u drugom.

„Uprkos dosadašnjim visokofrekventnim podacima, koji ukazuju na snažan oporavak u drugoj polovini ove godine, pod pretpostavkom da porast broja zaraženih u celoj regiji neće izazvati dugoročni poremećaj u ekonomskoj aktivnosti, predviđamo da se proizvodnja neće vratiti na nivo pre krize do četvrtog kvartala“, naveo je IIF.

Evrozona
Foto: Pixabay.com

Privatna potrošnja i bruto investicije u fiksni kapital, koji su poslednjih godina postali glavni pokretači snažnog rasta BDP CEE-4, verovatno će i dalje pridonositi oporavku proizvodnje do 2021. godine. To bi, takođe, trebalo da bude podržano oporavkom izvoza.

Snažna privatna potrošnja jedan je od glavnih pokretača rasta četiri zemlje i pomaže im u prevladavanju spoljnih šokova u ekonomiji, dok evropska ekonomija generalno usporava. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...